Završeno saslušanje oca dječaka koji je pucao u školi: Negirao izvršenje krivičnog djela, Tužilaštvo će tražiti pritvor

Tanjug/Zoran Žestić

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas je saslušan V. K. (47) zbog sumnje da je obučavao svog sina K. K. da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvježbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dijete ima 13 godina.

Kako je saopšteno iz VJT, njemu se na teret stavlja teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog djela i detaljno je iznio odbranu. Tužilaštvo će predložiti sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor da ne bi uticao na svjedoke, da ne bi ponovio krivično djelo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti.

Takođe, kako se sumnja, V. K. je, postupio suprotno odredbi Zakona o oružju i municiji i suprotno Pravilniku o prostorno tehničkim uslovima za bezbjedno smještanje oružja i municije, jer nije obezbjedio uslove za bezbjedan smještaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posjed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usljed ovakvog njegovog postupanja 3. maja godine njegov sin K. K uspeo da dođe u posjed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni Vladimir K. posejduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbjeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Dijete je oružje i municiju ponijelo sa sobom u OŠ „Vladimir Ribnikar“ u Beogradu, koju inače pohađa, gdje je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbjeđanja i osmoro učenika, a teško ranio šestoro učenika i nastavnicu škole.

Podsjećamo da K. K. nije krivično odgovoran jer prema važećim propisima, jer nema navršenih 14 godina života. Smješten je radi opservacije u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za djecu i omladinu.

Saslušanje je trebalo da počne u 10 sati, ali je početak pomjeren zbog kašnjenja advokatice Irine Borojević,

Otac dječaka je uhapšen u srijedu i danas mu istče zadržavanje do 48 sati. Nakon saslušanja biće poznato da li će mu biti određen pritvor.

Njemu mu se na teret stavlja teško djelo protiv opšte sigurnosti za koje je zaprijećena kazna od dvije do 12 godina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79