Završetak agonije zdravstvenih radnika u HNK?

Poslije intenzivnog generalnog štrajka zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, čini se da se stiže do rješenja.

Vlada HNK obećala je okončati agoniju zdravstvenih radnika početkom sljedeće sedmice, koja je pristupila i izradi finalne verzije kolektivnog ugovora.

Iz pregovaračkog tima, imenovanog od strane Vlade HNK, stigla je vijest da je većini zahtjeva sindikalnih organizacija udovoljeno, te da se trenutno radi na finalizaciji dogovora.

Generalni štrajk, koji je započeo 2. novembra, nastavlja se u punom kapacitetu sve do formalnog potpisa na kolektivni ugovor.

Podsjetimo, zdravstveni radnici traže povećanje plata od 30 posto tokom naredne dvije godine, s obzirom da im je trenutna satnica od 2,30 KM najniža u Federaciji BiH.

Ovaj štrajk nije bio iznenadan, budući da su medicinari već duže vrijeme ukazivali na svoj loš položaj putem štrajkova upozorenja i protestnih šetnji. Nadležni su, međutim, reagovali tek nakon što su radnici stupili u generalni štrajk.

Sada, uz optimističke naznake pregovaračkog procesa, čini se da bi zdravstveni radnici mogli uskoro dobiti zasluženo rješenje i poboljšanje svojih radnih uslova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79