Završetak autoceste od Zenice do Žepča na Koridoru Vc planiran krajem 2025.

Izgradnja četiri dionice autoceste na Koridoru Vc, od Zenice do Žepča, trenutno je najveće gradilište u Zeničko-dobojskom kantonu. Ovaj ambiciozni projekt obećava modernizaciju i poboljšanje prometne povezanosti u Bosni i Hercegovini. Nakon završetka izgradnje, građani će imati na raspolaganju dodatnih 20 kilometara autoceste, čija ukupna investicijska vrijednost iznosi 419,1 miliona eura sa PDV-om.

Na dionici koja obuhvaća Poprikuše – Nemila, Nemila – Vranduk, Vranduk – Ponirak i Ponirak – Vraca, radovi su u punom jeku. Glavni izazov predstavlja kompleksnost terena, s obzirom na to da trasa ne prolazi ravnicom, već kroz zahtjevne brdske predjele. Ovo zahtijeva značajnu izgradnju tunela, mostova i vijadukata kako bi se osigurala prolaznost autoceste.

Izgradnja tunela predstavlja jedan od ključnih tehničkih izazova na ovom projektu. Inženjeri i radnici moraju se suočiti s teškim geološkim uvjetima kako bi osigurali sigurnost i izdržljivost ovih tunela. Uz osiguranje sigurnosti putnika, tuneli će omogućiti smanjenje putovanja kroz brdske predjele i pružiti jednostavniju i ugodniju vožnju.

Dodatno, mostovi i vijadukti koji se grade na autocesti imaju ključnu ulogu u premošćivanju prirodnih prepreka. Njihova izgradnja zahtijeva posebnu pažnju i inženjersko umijeće kako bi bili stabilni i sigurni, ali istovremeno se estetski uklopili u okoliš.

Cilj ovog ambicioznog projekta je skratiti put do Žepča za 15-ak kilometara, čime će se značajno poboljšati povezanost i mobilnost u regiji. Očekuje se da će moderna autocesta Koridora Vc potaknuti privredni rast, trgovinu i turizam u Bosni i Hercegovini.

Prema planovima, očekuje se da će izgradnja biti dovršena krajem 2025. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79