Završne riječi Muhidina Kape: Moj branjenik je usamoodbrani ubo Harisa Balaša

“Tužilaštvo nije dokazalo da je BenaminTabaković s umišljajem je pokušao ubiti Harisa Balaša”, rekao je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo njegov advokat Muhidin Kapo, prilikom iznošenja završnih riječi, zatraživši da se njegov branjenik pusti na slobodu.

Piše: D. Pavlović

Rekao je da je optuženi u samoodbrani posegnuo za nožem i ubo Balaša u stomak, te dodao da bi Tabaković u najgorem slučaju mogao biti osuđen zbog prekoračenja nužne odbrane.

Kapo je pojasnio da odbrana ne spori da je Tabaković ubo Balaša, ali da Sud mora cijeniti okolnosti koje su tome prethodile, odnosno, šta ga je navelo da to uradi. Naime, 19. juna 2020. Benamin, njegov brat Benadin sa prijateljima su bili u dvorištu kuće njihove tetke u Ulici Avde Palića 81 u Sarajevu i pripremali se da roštiljaju. U trenutku kada su Benadin Tabaković i jedan njegov prijatelj otišli u granap, u audiju su naišli Haris Balaš, njegov šura Hamid Omerović i još jedan mladić. Kapo je rekao da je Balaš preskočio ogradu i napao Benamina, misleći da se radi o Benadinu Tabakoviću, sa kim je od prije imao neraščišćene odnose.

Balaš je Benamina Tabakovića dva puta udario metalnom gedorom, za koju je advokat rekao da je opasno oružje isto kao i nož. Potom je Benamin uspio dograbiti nož (koji su pripremili da režu meso za roštilj) i njime ubo Balaša, ne oštetivši mu ni jedan vitalni organ. Kapo je naglasio da u radnjama optuženog nije bilo umišljaja da ubije Balaša, jer bi u protivnom oštećenom zadao više od jednog udarca nožem.

Maloljetni svjedok: Oštećeni napao optuženog Tabakovića

Kapo je podsjetio da je svjedok Mirsad Lagumdžija (Balašev drug), govoreći o oštećenom,  rekao “da se radi o kriminalcu koji napada djecu”. Taj svjedok je uhvatio Balaša i rekao mu da ne pravi probleme.

 Svjedoci Fahrudin Kos i Mahir Junuzović su, podsjetio je Kapo, naveli da ne znaju zašto je Balaš napao Tabakovića.

S druge strane, Tužiteljica Advija Balta je navela da je Tabaković počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju i da je to potkrijepljeno iskazima svjedoka, vještaka kao i materijalnim dokazima. Zatražila je da se optuženi kazni u skladu sa zakonom.

Nakon suđenja, otac optuženog, sa suzama u očima rekao je za CH da je njegov sin Benamin žrtva spletke koju je režirala policija. Pojasnio je da je Haris Balaš nakon ranjavanja otišao u Policijsku stanicu u Rajlovcu, gdje radi neko od članova njegove porodice, te da su oni potom uviđaj i istragu skrenuli u pogrešnom pravcu. Tako je, rekao je otac optuženog, Benamin Tabaković osumnjičen za pokušaj ubistva.

Izricanje presude planirano je za 18. januar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79