Žbanić traži zaštitu policije: Zahirać tvrdi da nije prijetio on

 

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić se oglasio povodom tvrdnji bh. režiserke Jasmile Žbanić da je prijavila policiji prijetnje upućene u komentarima njegove objave. On kaže da nikome nije uputio prijetnje, a da loše komentare nastoji izbrisati, ali da nije moguće izbrisati sve komentare, jer samostalno vodi svoj profil.

Zahiragić dozvolio linč i ružne komentare: Režiserka Žbanić policiji prijavila prijetnje smrću

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

– Mediji prenose kako je gđa. Jasmila Žbanić prijavila prijetnje koje su joj navodno upućene “sa moga facebook profila”. Naravno, to nije istina, jer nikada nikome, a pogotovo ne njoj, nisam prijetio. Kada su komentari na mom postu u pitanju, trudim se da sve one koji sadrže prijetnje i uvrede, bilo meni ili nekome trećem, uklonim, naravno ne uspijem stići ni pročitati svaki, ne uspiju to ni portali koji imaju zaposlenike i kojima je to osnovna djelatnost.

U svojoj posljednjoj objavi, navodnoj prijavi MUP-u KS, gđa. Žbanić između ostalog navodi kako sam “njeno ime i sliku stavio u lažan kontekst i svojim lažima isprovocirao rulju koja poziva na linč.” Niti sam njeno ime, niti njenu sliku stavio u lažni kontekst, a nisam ništa ni slagao. Njena logika je to da sam ja isprovocirao “rulju’ (kako ona naziva uvrijeđene građane Sarajeva) zato što sam osudio njihovo bezobrazno prebrojavanje ubijene djece Sarajeva, a ne oni sami koji to danima rade.

Zanimljivo, zar ne?
“U demokratskom društvu ne može to tako”

Dalje, ona navodi: “Zastupnik Zahiragić umjesto imena širi laži, provocira ljude i preko 3 FB profila svojom nasilnom porukom huška na nasilje.” Opet bezobrazno očekuje da njoj i vojniku “VRS” ja ponudim imena ubijene djece, iako to nije moj posao niti je vojnik “VRS” onaj kome bi bilo ko trebao polagati račun! Opet navodi da širim laži, a ne navodi šta sam tačno slagao, a i kako bi navela kada nisam slagao ništa. Navodi da provociram ljude, kao da ona nije ta koja je isprovocirala i moju i sve druge reakcije…

Navodi da preko 3 profila na facebooku huškam na nasilje svojom nasilnom porukom. Nemam 3 profila, a neka čitaoci procijene da li je ovo nasilna poruka i huškanje na nasilje:
Banalizacija broja ubijene djece

Jedan sam od posljednjih koji je osudio banalizaciju broja ubijene djece Sarajeva, igrom slučaja prije mene su to uradili mnogi političari, javni i kulturni radnici i građani. Njeno učešće i reakciju u ovome slučaju, naprimjer, vidio sam na facebook profilu uvaženog akademika Abdulaha Sidrana… Nisam to uradio kao političar, nego kao dijete ratnog Sarajeva, čiji su članovi porodice i komšije vršnjaci, između ostalih, popunili taj tužni broj 1601! Jedini kojeg je ona prijavila sam ja, valjda joj treba neke medijske pažnje.

Sasvim je jasna namjera gđe. Žbanić, ali njoj za informaciju verbalni delikt je, na svu sreću, na smetljištu historije! Sve i da nije, ne bi me to spriječilo da branim istinu i hranim se zaboravom – bez obzira na cijenu! Odveć predugo ste cenzurisali ovaj narod i razvlačili mu pamet, neće vam to ubuduće prolaziti, barem ne neprimijećeno! Svakako, da ne budem pogrešno shvaćen, osuđujem svaku prijetnju i od nje se ograđujem! Lično sam, svakodnevno, meta desetina, nekada i stotina istih.

Ne prijavljujem, ne objavljujem, jer je to cijena koju plaćam radi javnog iznošenja svojih stavova. Međutim, to što osuđujem prijetnje, ne znači da ću mirno posmatrati javno osporavanje broja ubijene djece Sarajeva i njegovo umanjivanje za nekoliko puta, posebno ne kada takvu kampanju pokrene čovjek koji je bio pripadnik paravojne formacije koja je tu djecu ubila.

Na svu sreću, curice sa snimka u prilogu ne pune tu crnu statistiku i brojku od 1601, koju danas tako olako osporavate i prebrojavate. Koliko je njih nesnimljenih i nepoznatih, kojima su metak ili granata okončale nevine mlade živote? Kako se usuđujete, tako olako, igrati sa brojkama, pa to su djeca, nečija djeca, nije PDV, bestidnici jedni – zaključio je Zahiragić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79