Zbog 30 eura ostao bez posla: Graničar uzeo mito da “zažmiri” pri kontroli pasoša

Još jedan pripadnik Granične policije bIH je dobio otkaz zbog primanja mita.

– Disciplinska komisija za policijske službenike Granične policije BiH, nakon razmatranja podnesenog Zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka i održanog glavnog pretresa donijelo je Rješenje o prestanku radnog odnosa za policijskog službenika Granične policije BiH V.D., koji je dana 05. decembra 2019.godine na Međunarodnom graničnom prelazu Gradiška, obavljajući poslove i radne zadatke graničnih provjera osoba i vozila na ulazu u BiH, a obavljajući kontrolu vozila kojim je upravljao M.Š., nositelj putne isprave Francuske, nije postupio u skladu sa Pravilnikom o načinu obavljanja graničnih provjera i unosa podataka u putne isprave, na način da nije obavio detaljne granične provjere nad jednim od putnika u navedenom putničkom vozilu državljaninom Srbije N.T, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Kako smo uspjeli nezvanično saznati od dobro obaviještenih izvora, navedeni državljanin Srbije nije imao važeći pasoš prilikom ulaska u BiH. Umjesto da mu onemogući ulazak u zemlju, pripadnik GPBiH je uzeo ponuđeno mito u iznosu od 30 eura i propustio vozilo sa svim putnicima, bez ikakve dalje provjere, preko graničnog prelaza, piše Oslobođenje.

Naši izvori nam kažu da, na svu sreću, spomenuti državljanin Srbije nije neko ko pripada kriminalnom miljeu, jer bi u tom slučaju krivica graničara bila daleko veća.

U toku disciplinskog postupka, navedenom graničaru su na teret stavljeni sljedeći prekršaji definisani Pravilnikom oi disciplinskoj odgovornosti policijskij službenika: neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka, ponašanje koje narušava ugled policijskog organa i zloupotreba službenog položaja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79