Zbog agresije na Ukrajinu: Zapad traži suspenziju Rusije iz Interpola

Zbog agresije na Ukrajinu: Zapad traži suspenziju Rusije iz Interpola


Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija i Novi Zeland zatražile su “trenutnu suspenziju ruskog pristupa njihovim sistemima”, napisao je Patel na Twitteru u nedjelju

Nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Sjedinjene Države, pozvalo je Interpol da suspendira Rusiju iz međunarodne organizacije za provedbu zakona, izjavila je britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija i Novi Zeland zatražile su “trenutnu suspenziju ruskog pristupa njihovim sistemima”, napisao je Patel na Twitteru u nedjelju.

Grupacija je zatražila od Interpolovog izvršnog odbora da donese odluku ove sedmice.

“Postupci Rusije direktna su prijetnja sigurnosti pojedinaca i međunarodnoj saradnji u provođenju zakona”, dodao je Patel, prenosi AFP.

Iako Patel nije precizirao razlog zahtjeva, zapadni saveznici nastoje diplomatski i ekonomski izolirati Moskvu zbog njene invazije na Ukrajinu.

U nedjelju je američki glavni diplomat Antony Blinken rekao da je Washington vidio “vrlo vjerodostojne izvještaje” da je Rusija počinila ratne zločine tokom upada, posebno u postupanju prema civilima.

Na Vijeću UN-a za ljudska prava prošle sedmice, članovi su velikom većinom glasali za pokretanje istrage o optužbama za zloupotrebu koje su počinile moskovske snage u Ukrajini.

Interpol, mreža od 194 zemlje članice, ima za cilj olakšati policijsku kontrolu međunarodnih zločina.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija