Zbog bahatosti Uprave JKP Visoko, uposlenici izloženi neviđenom stresu

Zbog bahatosti Uprave JKP Visoko, uposlenici izloženi neviđenom stresu


Situacija u JKP “Visoko” d.o.o. Visoko dostigla je kritičnu tačku. Uposlenici ovog javnog preduzeća izloženi su neviđenom mobingu od strane aktuelnog direktora, a bez adekvatne reakcije nadležnih organa.

O svemu je javno progovorio Mirnes Fatić, navodeći da je od 2021. godine do danas više od deset rukovodećih radnika napustilo firmu, ne mogući više izdržati pritiske i ponižavanja koje provodi aktuelni direktor.

Uposlenici koji su ostali suočeni su sa sličnim tretmanom, te mnogi od njih traže psihološku i pravnu pomoć zbog stresa i mobinga.

Šokantno je da su neki od njih primorani na pravne postupke kako bi zaštitili svoje dostojanstvo i obezbijedili egzistenciju za svoje porodice.

Jedan od ozbiljnih primjera mobinga dolazi iz ličnog iskustva Fatića, koji je odlučio da se obrati javnosti. On je predao spisak na protokol 22.03.2024. godine u kojem su uposlenici tražili isplatu pomoći po Uredbi Vlade Federacije BiH. Tri dana kasnije, 25.03.2024., uslijedila je odluka o njegovom premještaju na novu lokaciju, što je očigledno bila mjera kazne. Dodatno, 26.03.2024. godine, uručen mu je otkaz s ponudom za novi ugovor o radu pod izmijenjenim uvjetima.

Situacija se dodatno pogoršala kada je, 28.04.2024. godine, aktuelni direktor na sjednici Gradskog vijeća Visoko izjavio: “Ako neko misli da tek tako može nositi papir po poduzeću gdje sam ja direktor i tražiti potpisivanje neke peticije, taj se grdno vara.” Ova izjava je prošla neopaženo među vijećnicima i gradonačelnikom, što dodatno oslikava ozbiljan problem u funkcionisanju gradskih vlasti.

Fatić upozorava da su mnogi radnici pod ljekarskim nadzorom zbog stresa i prijeti se da će se situacija pogoršati ako se ne preduzmu odgovarajući koraci.

Njegova poruka je jasna: “Molim nadležne da ozbiljno shvate situaciju i preduzmu mjere zaštite kako bi se spriječile veće posljedice.”

Ovaj slučaj baca svetlo na alarmantne uslove u JKP “Visoko” i potrebu za hitnim reagovanjem kako bi se obezbijedila zaštita uposlenika i sprečili dalji incidenti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija