Zbog čega se Komšić smijao Dodiku? Na sastanku pričao jedno, a novinarima drugo

Nakon sastanka Predsjedništva Bosne i Hercegovine i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana održana je konferencija za medije na kojoj su govorili svi učesnici sastanka, a predsjedavajući Željko Komšić je pojasnio zašto se smijao kolegi iz Predsjedništva.

Televizijske kamere su uhvatile Komšića da se smije i prevrće očima dok Dodik daje izjavu novinarima nakon sastanka, a koji je u tom momentu govorio o ideji “novog političkog dogovora” u koji bi bili uključeni i Turska i Srbija.

Željko Komšić se ironično smijao i prevrtao očima dok je Dodik pričao o raspadu BiH

Komšić naglašava kako mu je smiješno bilo to što Dodik, u smislu posredovanja u novim pregovorima političara u BiH, nijednom na sastanku sa Erdoganom nije pomenuo Srbiju, odnosno nije pomenuo nikoga osim Turske.

“Dodik je na posljednjem sastanku tražio pomoć i to jedino od predsjednika Turske, u smislu da se uključi i posreduje u unutarnjim pitanjima Bosne i Hercegovine, a onda je nakon sastanka, na samoj konferenciji za medije pokušao da u to uvrsti i Srbiju, što naravno, nije ni pominjao na sastanku. Zato sam se i smijao”, rekao nam je Komšić.

Dodikova ideja, koju je iznio u petak, nakon sastanka s Erdoganom je izazvala reakcije, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu, a sve je naknadno prokomentarisao i turski predsjednik.

Erdogan je rekao da će Turska biti tu da pomogne unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine ukoliko Bošnjacima, Srbima i Hrvatima to bude trebalo i ako se uspiju oko toga dogovoriti. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je rekao da Dejtonski sporazum ne bi trebalo dirati čime je izazvao i reakcije političara u BiH. Na kraju, sastanak zbog cijele situacije imale i opozicione stranke iz Republike Srpske koje su zaključile da ne podržavaju “raspakivanje Dejtona” te su ocijenile da je novi Dodikov prijedlog “još jedno izazivanje krize” piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79