Zbog čega SIPA provjerava Christiana Schmidta?

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdila je zvanično za Klix.ba da postoje određene vrste provjera koje vrše protiv visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

“Državna agencija za istrage i zaštitu vrši određene provjere iz domena svoje nadležnosti, ali u ovom trenutku ne možemo dati više informacija”, potvrdila je portparol SIPA-e Jelena Miovčić. Kako saznajemo i Granična policija BiH je dostavila odgovor na upite o Christianu Schmidtu i njegovom osoblju, ali detalji nisu poznati.
Ovo može biti rezultat različitih zahtjeva i aktivnosti političara iz RS-a kao što je zahtjev kabineta članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića koji su tražili od policijskih agencija (SIPA, Granična policija i DKPT) da im dostave informacije o pripadnicima osiguranja visokog predstavnika Christiana Schmidta te od MVP-a podatke o diplomatskom statusu Christiana Schmidta.

Potvrdu o tome da li je Tužilaštvo BiH dalo nalog za ove provjere nismo konkretno dobili, ali dijelom odgovora u kojem kaže da vrše radnje “iz svoje nadležnosti” odgovoreno je i na taj dio našeg upita, aludirajući da postoje zakonske pretpostavke za ove radnje, bez obzira na tužilački nalog.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je nedavno iznio tvrdnju da je Schmidt pod istragom čak i njemačkih policijskih agencija zbog načina na koji je dobio status diplomate u BiH. Međutim, ubrzo je stigao demant ambasadora BiH u Njemačkoj.

Nije poznato da li je upravo diplomatska identifikaciona iskaznica koju je MVP BiH izdao Christianu Schmidta razlog što se vrše provjere niti u kojem se smjeru kreću radnje SIPA-e jer te detalje nisu mogli otkrivati, no to je ono na čemu su vlasti iz RS-a insistirale u prethodnom periodu.

Interesantno je pomenuti da je direktor SIPA-e Darko Ćulum nedavno bio na održanom političkom sastanku u Istočnom Sarajevu kada je SNSD-ov državni ministar Staša Košarac okupio “Srbe” kako bi razgovarali o potencijalnom izlasku iz institucija “ukoliko Schmidt nastavi s napadima”, kako je tada rekao.

Međutim, policijski službenici ne bi smjeli prisustvovati političkim skupovima, a jasno je da je ovaj u Istočnom Sarajevu bio jedan takav s obzirom na to da je SNSD-ov ministar čak izdvojio i vratio kući sve medije koji nisu u službi njihove politike, bez obzira na to iz kojeg su entiteta u BiH i da li su Srbi.

Osim toga, Dodik je nedavno najavio i hapšenje visokog predstavnika u BiH ukoliko kroči na područje RS-a, međutim to se nije dogodilo iako je Schmidt odlazio u više gradova entiteta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79