Zbog Dodikovih blokada nije donesena odluka o angažovanju OS u pružanju pomoći u Konjicu

Zbog Dodikovih blokada nije donesena odluka o angažovanju OS u pružanju pomoći u Konjicu


Proglašenjem stanja prirodne nesreće u Kantonu Sarajevo građanima koji su pretrpjeli štetu uzrokovanu poplavama omogućene su procjena i eventualna nadoknada štete. Edin Forto, premijer KS-a, za Oslobođenje ističe da se odlukom dozvoljava Vladi KS-a i Civilnoj zaštiti da aktiviraju akumulirana namjenska sredstva za sanaciju posljedica poplava.

ŠTETA JE POPISANA

– Imajući u vidu da su tri općine – Ilidža, Vogošća i Ilijaš, proglasile elementarnu nepogodu, potrebno je da pomognemo građanima. Općine formiraju komisije koje procjenjuju štetu, a kada iscrpe svoja, mogu se obratiti Kantonu za dodatna sredstva i mi ćemo svakako pomoći. Ako ni ta sredstva ne budu dovoljna, zajedno ćemo se obratiti federalnom nivou. To je suština donošenja odluke i aktiviranja sredstava za pomoć, prije svega, ugroženim građanima – govori Forto.

Ilidžanci mogu predati obrasce za prijavu štete na Protokol Općine ili putem eksternog info-pulta. Mišel Ban, mještanin Otesa, očekuje pomoć Općine Ilidža i načelnika Nermina Muzura.

– Odnijeli smo obrasce za procjenu štete, pa se nadamo i vjerujemo u načelnika da će pomoći. Želim da zahvalim i JP Ilidža i Kampu boraca Ilidža na pomoći u čišćenju – govori nam Ban, čija kuća je doslovno uništena nakon poplava.

Voda i blato su uništili sve prostorije u kući, automobil, pelet, drva za ogrjev…

Amira Harbaš Duraković, stanovnica Butmira, nada se da će Općina obezbijediti burad sa pitkom vodom nakon informacije da na lokalnim vodovodima: L. V. općine Centar (Mrkovići, Radava, Kokorevac, Muharemovići, Nahorevo Stijena), L. V. Novi Grad (Ahatovići i Rječica), L. V. Ilidža (Kobiljača I i Kobiljača II) i L. V. Vogošća (Blagovac, Tihovići, Krivoglavci II, Donja Vogošća, Svrake-Paljevo i 7. vrela) voda nije za piće.

– Ispred kuće nam je blato, rekli su da će doći da poravnaju taj dio. Mjesna zajednica je popisivala štetu, a šta će biti od toga, ostaje da se vidi – govori nam Harbaš Duraković.

Na tom istom mjestu je nekoliko dana ranije bila ogromna količina vode. Zahvaljujući brdašcu, voda im nije ušla u kuću, no komšije nisu bile te sreće. Na ulicama se danas mogu vidjeti uništene stvari, a mještani sapiru blato dok se pumpama izvlači voda iz potopljenih podruma.

RADNA AKCIJA

Štete u općini Konjic su već skoro sanirane, a ostalo je da se uspostave putna komunikacija i protok električne energije na nekim lokacijama. Sekretar Štaba CZ-a Konjic Haris Hondo ističe da se još čeka odobrenje za angažman Oružanih snaga BiH kako bi se sanirale i preostale štete. Zahtjev je, napominje, upućen još u subotu.

– Još nema odobrenja od članova Predsjedništva BiH za angažman OSBiH. U ponedjeljak je angažovana komunalna mašina za prečišćavanje putnog pravca prema naselju Hotovlje, a aktivnosti su nastavljene i jučer. Radi se i na deblokadi puta Gornje i Donje Tinje koji vodi prema naselju Doljani. Na lokaciji Dindol imamo trajnu blokadu puta. Mi smo već prvi dan izašli na teren i sanirali puteve, klizišta i odrone koliko smo mogli. Uposlenici Elektroprivrede BiH riješili su problem na dalekovodu. Preostalo je još da se riješi problem sa snabdijevanjem struje u Bjelimićima i Ljutoj, poručuje Hondo.

A sazvana je i vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj se trebao razmatrati Prijedlog odluke o angažovanju resursa OSBiH na pružanju pomoći civilnim tijelima Konjica. No, sjednici se nije odazvao Milorad Dodik, član Predsjedništva iz reda srpskog naroda, te se iz tog razloga o Prijedlogu nije moglo raspravljati niti je odluka mogla biti donesena.

Stanovništvu se preporučuje prokuhavanje vode za piće, a mostarski vodovod saopštio je da je voda ispravna. Što se tiče Jablanice, sve putne komunikacije su prohodne.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija