Zbog dvogodišnje blokade: Podnijeta inicijativa za ukidanje Doma naroda Parlamenta FBiH

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević (SDP) podnio je inicijativu za ukidanje tog zakonodavnog organa zbog gotovo dvogodišnje blokade rada te institucije, odnosno blokade donošenja određenih odluka.

Žuljević ističe da je glavni krivac za tu blokadu HDZ.

“HDZ je dvogodišnjim blokiranjem imenovanja sudija Ustavnog suda suštinski ugasio Dom naroda Parlamenta FBiH u njegovoj najvažnijoj ustavnoj nadležnosti zaštite vitalnog nacionalnog interesa”, istakao je Žuljević.

Stoga je podnio inicijativu da se na osnovu ovlasti iz člana 143. usvoji odluka o ukidanju Doma naroda PF BiH.

“Zakonodavac je predvidio članom 42. u okviru Zakona o postupku pred Ustavnim sudom na koji način se ostvaruju prava kada je riječ o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa. U Ustavnom sudu osniva se Vijeće za zaštitu vitalnih interesa (u daljem tekstu: Vijeće) koje je nadležno za odlučivanje o pitanjima vitalnog interesa konstitutivnih naroda prema proceduri utvrđenoj ovim zakonom”.

Vijeće se sastoji od sedam članova, dva iz svakog konstitutivnog naroda i jedan član iz reda Ostalih. Sudije biraju Predstavnički dom i Dom naroda.

Više od dvije godine traje trakavica u vezi s popunom upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu FBiH.

Naime, ovaj Sud sastoji se od devet sudija, a u Sudu ih je trenutno pet. Ne funkcionira ni Vijeće za zaštitu vitalnih interesa, jer od sedam članova radi njih četvero. Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH provelo je dva odvojena konkursa, prvi za troje nedostajućih sudija, a potom i za četvrtog, koji je u međuvremenu penzionisan.

VSTV je nakon toga tražio mišljenje od Ustavnog suda FBiH i kompletna dokumentacija s ocjenama kandidata uz mišljenje Ustavnog suda dostavljena je rukovodstvu FBiH.

“Na osnovu prethodno iznesenog nedvosmisleno je jasno kako je ustavna uloga Doma naroda PF BiH obesmišljena činjenicom da predsjednik FBiH Marinko Čavara već dvije godine onemogućava izbor sudija Ustavnog suda. Navedenim nezakonitim činom Predsjednik FBiH svjesno opstruira mogućnost konstituisanja Vijeća za vitalne interese, koje u trenutnom broju sudija nema kapacitet za odlučivanje. Nevjerovatno je da su politički predstavnici HDZ-a, koji su izraziti glasnogovornici prava konstitutivnih naroda, svojim političkim potezima ugasili jedino nadležno tijelo koje je zaduženo odlučiti da li je nešto vitalni nacionalni interes ili ne? Mjesecima traje zabrinutost i kampanja kada je riječ o imenovanju političke, a ne stručne Komisije za vrijednosne papire, dok se dušebriznici ne oglašavaju o opstrukciji Ustavnog suda FBiH, koja pravi nemjerljivu štetu šaljući dramatične poruke pravne nesigurnosti koju kreira politika bez bilo kakve krivične odgovornosti. Naravno, očigledno se radi o dogovornom modelu vladajućih stranaka, koje su na ovaj način sistemski srušile demokratiju, uvele nas u anarhiju i omogućile sebi vječno vladanje kroz instrument opstrukcije kako se naredni izborni rezultati ne bi mogli implementirati, pa taman i po cijenu da je ugašen pravni institut vitalnog nacionalnog interesa”, ističe Žuljević.

On smatra da je ovo samo potvrda da se već godinama radi o lažnoj zabrinutosti nacionalnih lidera i njihovim svjesnim zloupotrebama u igranju emocijama naroda kolektivnim pravima, gdje se na kraju ispostavilo da je vlast uvijek važnija od svih narodnih/nacionalnih interesa.

“Na kraju, kako je dominantna ustavna uloga Doma naroda zaštita vitalnog nacionalnog interesa, koja je opstrukcijom Čavare ugašena, ne vidim uopšte potrebu da takav nefunkcionalan Dom, koji ne može štititi prava, postoji i troši osam miliona KM godišnje. Iz svega navedenog podnosim inicijativu, koju smatram svrsishodnom i koja će doprinijeti efikasnijem i ekonomičnijem radu zakonodavne vlasti nego što je to bilo praksa do sada”, navodi se u obrazloženju inicijative Anera Žuljevića.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79