Zbog fiktivnih tehničkih pregleda katanac na 15 stanica

Zbog fiktivnog tehničkog pregleda, bez prisustva i testiranja vozila, zbog deklarisanja neispravnog vozila ispravnim te zbog neprisustvovanja stručnih lica kontroli, u toku 2018. godine izrečena je privremena zabrana rada za 15 stanica tehničkog pregleda u RS, potvrdili su u Inspektoratu RS.

“Republička saobraćajna inspekcija u ovoj godini izvršila je 299 kontrola stanica tehničkog pregleda, u kojima su u 48 slučajeva utvrđeni propusti u radu”, istakli su u Upravi.

Prema njihovim riječima, u slučajevima gdje su konstatovane nepravilnosti, koje su se odnosile na vođenje i čuvanje evidencije na propisan način, obavljanje procedure tehničkog pregleda vozila po propisanom dijagramu toka, inspektori su izdali 24 rješenja o otklanjanju nepravilnosti i 77 prekršajnih naloga.

Upozoravaju da je poštivanje propisa u ovoj oblasti od ključnog značaja za bezbjednost, kako vozača, tako i pješaka i korisnika usluga raznih vrsta prevoza.

“Falsifikovanjem izmjeritelja izvršenog pregleda, počinioci prekršaja svjesno utiču na ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja, što je posebno zabrinjavajuće kada uzmemo u obzir da je riječ o kočionom, upravljačkom i svjetlosnom sistemu”, navode u Inspektoratu.

Naglasili su da ovim, nesavjesni subjekti, ali i neodgovorni vozači, direktno ugrožavaju živote svih građana, koji su bez izuzetka na neki način učesnici u saobraćaju, kao vozači, pješaci, biciklisti ili putnici.

Kazali su da je, s obzirom na stalno povećanje broja učesnika u saobraćaju, poseban akcenat u radu Saobraćajne inspekcije usmjeren na kontrolu rada stanica za tehnički pregled vozila.

“Za vozilo koje ne ispunjava bilo koji od propisanih uslova ne može se izdati potvrda o tehničkoj ispravnosti, čime se takvom vozilu onemogućuje učešće u saobraćaju”, naglasili su u Inspektoratu.

Dodali su da je broj utvrđenih fiktivnih pregleda smanjen u odnosu na prethodne godine.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kazao je da je prosječna starost vozila u RS preko 17 godina.

“Ne moraju ta starija vozila nužno biti toliko kritična za one koji se voze u njima, ukoliko se redovno održavaju i kontrolišu”, kazao je Radović.

Dodao je da je neprihvatljivo da se pokušavaju izbjeći čak i ti tehnički pregledi koji se obavljaju jednom godišnje, prilikom produženja registracije.

“Ustanovljeno je da je 25.000 kočionih sistema bilo neispravno”, rekao je Radović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments