Zbog izbornih prevara brčansko Tužilaštvo dosad pokrenulo istragu protiv osam osoba

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom produžio je pritvor Stojanu Bavarčiću, osumnjičenom da je iskoristio lične dokumente većeg broja građana prijavivši ih bez njihovog znanja za glasanje van BiH.

Pritvor Bavarčiću, protiv koga je najprije otvorena istraga zbog sumnje na izborne neregularnosti na ovom području, produžen je za dva mjeseca zbog opasnosti da bio mogao utjecati na svjedoke i saučesnike.

S obzirom na izrazito veliki broj prijavljenih birača za glasanje iz inostranstva, koji samo u distriktu Brčko iznosi 5.180, intenzivan fokus rada Tužilaštva Distrikta posljednih sedmica usmjeren je na otkrivanje i procesuiranje izbornih nepravilnosti na ovom području.

Predmeti iz ove oblasti u brčanskom tužilaštvu formiraju se svakodnevno, a krivične istrage otvaraju i proširuju kako po prijavama građana, odnosno političkih subjekata, tako i od samog Tužilaštva – po službenoj dužnosti, saopćili su iz ove pravosudne institucije.

Zbog sumnji na zloupotrebe u vezi s prijavljivanjem građana Distrikta za glasanje izvan BiH, ovo tužilaštvo je u samo petnaest dana otvorilo sedam predmeta kojima je obuvatilo osam osumnjičenih osoba. Pored Bavarčića, među onima koji su obuvaćeni istragama su i Pejo Mendeš, Radoslav Bogićević i Nenad Kojić, aktivni zastupnici u Skupštini Brčko distrikta, koji su se ponovo kandidirali na te funkcije. Uz njih, osumnjičeni za krivična djela iz izborne oblasti su i Slavko Blažević, otac jedne od zastupnica u lokalnoj skupštini, koja je također ponovo kandidirana za novi zastupnički mandat, te Jasmin Ravkić i Mato Gluhaković.

Zbog opasnosti da će ometati krivični postupak utjecajem na saučesnike ili svjedoke, svima im je određen jednomjesečni pritvor u kojem se i dalje nalaze, budući da su im žalbe na izricanje ove mjere redom odbijene.

– Budući da i dalje postoje okolnosti usljed kojih su i pritvoreni, Tužilaštvo Distrikta će pred nadležnim sudom tražiti produženje ove mjere u odnosu na sve osumnjičene, što je slučaju Bavarčića već i učinjeno – navode iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Podsjećaju da je Tužilaštvo Distrikta i ranije otvaralo predmete za krivična djela iz izborne oblasti po kojima je zatim aktivno postupalo.

– U odnosu na opće izbore održane 2018. godine, Tužilaštvo je formiralo tri zasebna predmeta u kojima je provelo potrebne istražne radnje, da bi ih u kasnijoj fazi istrage dostavilo na nadležnost Tužilaštvu BiH. Državno tužilaštvo je nastavilo rad na sva tri slučaja, rezultat čega je nedavno podizanje optužnica pred Sudom BiH – navodi se u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79