Zbog iznude pola miliona KM: FUP u Čapljini lišio slobode bivšeg hrvatskog specijalca

Službenici Federalne uprave policije su u okviru operativne akcije kodnog naziva “Krupa” danas u Čapljini slobode lišili dvije osobe – bivšeg policijskog službenika Specijalne policijske jedinice MUP-a RH, inicijala J. M. (42), za kojim je na snazi više potjernica i naloga za lišenje slobode izdatih od sigurnosnih organa iz Hrvatske i Njemačke, a drugi lišeni slobode je osoba inicijala J. M. (51).

Cilj akcije, koja je realizirana u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i pod nadzorom Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, jeste dokumentiranje osoba koje se dovode u vezu s krivičnim djelom iznuda iz člana 295. stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH. U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po naredbi Općinskog suda u Širokom Brijegu, izvršeni su pretresi stambenih objekata na dvije lokacije na području općine Čapljina i slobode lišene dvije osobe iz Čapljine.

Navedene osobe se sumnjiče da su unazad osam dana zahtijevale od osobe iz Hrvatske novčani iznos od 250.000 eura, a pri tome joj upućivale ozbiljne prijetnje po život i tijelo nje i njenog maloljetnog djeteta. Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih osoba pronađeni su i oduzeti predmeti koji su korišteni prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

Osobe će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije te će u zakonskom roku biti predati Tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Asistenciju prilikom provođenja tih aktivnosti pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, a kako je iz Federalne uprave policije najavljeno, bit će nastavljene aktivnosti na realizaciji te operativne akcije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments