Zbog koga i zašto Knežević i Ćulum žele brisati podatke iz evidencija SIPA-e?

U Državnoj agenciji za istrage i zaštite u toku je pokušaj promjene baze ‘CIDA’ u koju se unose svi događaji (krivična djela iz nadležnosti agencije, kao i drugi događaji iz nadležnosti drugih agencija za provođenje zakona, djela raznih zločina i dr.), otkrivaju izvori iz SIPA-e.

Naime, u postojećoj bazi koja je data na korištenje od strane međunarodnih organizacija ne može se vršiti ispravka, niti brisanje unesenih podataka, ali to očito rukovodiocima ove sigurnosne Agencije ne odgovara.

Tako je zamjenik direktora SIPA-e Đuro Knežević, inače blizak HDZ-u BiH, svim organizacionim jedinicama poslao još prošle godine zahtjev za provjeru i brisanje podataka iz evidencija SIPA-e.

On je tom naredbom zatražio da se kontinuirano vrše provjere da li su lični podaci koji su prikupljeni i pohranjeni u evidencijama SIPA-e neophodni za određene zakonom propisane svrhe, te da se nepotrebni lični podaci brišu!

Kako saznajemo ovo je urađeno, jer do sada uneseni podaci direktno diskreditiraju lica bilo pravna ili fizička bliska političkim strukturama koje zastupaju direktor Darko Ćulum i zamjenik Knežević.

„Uvidjevši to pristupilo se pokušaju formiranja nove ‘CIDA-e’ i od strane lica koja nisu kompetentna niti certificirana. U takvoj bazi bi se mogla vršiti brisanja i ispravke, a u toku je testni program“, kaže sagovornik Patrije.

On ističe da policijski službenici sve glasnije govore kako to nije policijska već politička evidencija.

Inače, po naredbi Kneževića za realizaciju navedenih aktivnosti odgovorni su obrađivači, odnosno policijski službenici i rukovodioci po liniji rada.

Postupanje po ovoj naredbi će biti predmet kontrole Odjeljenja za unutrašnju kontrolu i Sektora za planiranje, analitiku i saradnju i informiranje.

Sve organizacione jedinice su dužne ovom sektoru dostavljati polugodišnje izvještaje o provjeri da li su lični podaci koji su prikupljeni i pohranjeni u evidencijama neophodni za određene svrhe, te o brisanju ličnih podataka za koje se ustanovilo da više nisu neophodni.

Iako su neki čelnici organizacionih jedinica izrazili neslaganje s ovakvim postupanjem, i dalje se radi na pokušaju promjene baze podataka, piše NAP.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79