Zbog komentara na Facebooku “Ma predivno” policija lišila slobode muškarca

Slučaj postupanja srbijanske policije, koja je u nedjelju u centru Novog Sada presrela i grubo pretresla čovjeka, u prisustvu maljoletne djece, zbog komentara na društvenim mrežama, izazvao je brojne reakcije.

Pravnici iz oblasti ljudskih prava od policije traže objašnjenja, opozicione stranke slučaj nazivaju zastrašivanjem Vučićevih neistomišljenika, a porodica postavlja pitanje – kako su znali ko je i gdje je i zašto nas zastrašuju?

“Ma predivno” – tako je glasio komentar na društvenim mrežama na vijest o ranjavanju policajca, zbog kojeg je interventna policija riješila da interveniše u strogom centru Novog Sada.

– Oni su sjedili ovdje na klupi. Klinci su se tu vozikali oko spomenika, Saša je bio na telefonu. I kaže poslije par minuta je odande naišao džip policijski i stao tik iza klupe na kojoj je on sjedio, priča stanovnica Novog Sada Ksenija Ostojić.

Prišli su njenom suprugu, Aleksandru Ostojiću, dok je bio sa djecom – jednim četvorogodišnjakom i njegovom dvije godine starijom sestrom. Nakon što su zatražili da isprazni džepove, uslijedio je grubi pretres uz jasnu poruku zašto im je baš on meta.

– On je njega odmah pitao – je li mangupe, ti bi nas mrtve? I na to moj muž odgovori – ne, zašto bih? A on odgovara, ne, ne, znaš ti zašto. Znaš zašto smo ovdje. A on odgovara – zbog moje supruge? Ne, ne, ne, znaš ti šta si pisao. Jel ti znaš kako je izgledao moj kolega poslije ranjavanja?, dodaje Ostojić.

Ksenija, koja inače često na društvenim mrežama iznosi kritičke komentare na aktuelnu političku situaciju, priča da je tog popodneva do centra grada stigla najbrže što je mogla. Supruga su ubrzo nakon toga maricom odveli u policijsku stanicu, jer nije imao lična dokumenta. Pušten je poslije sat vremena uz, kako kaže, upozorenje da ubuduće pazi šta piše jer se “sve sluša i čita”.

– I na izlazu, na rampi, jedan od te dvojice suprugu kaže – sad si obilježen, kaže Ostojić.

Ostojić kaže da jedino može događaj da shvati kao prijetnju.

– Ono što treba oni da shvate je da se ja zaista ne bojim. Kako su znali da je on tu i kako su znali da je to on, pita Ostojić.

Ako se sve odigralo kako je opisano, policija duguje objašnjenja, kaže Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo.

Posebnu težinu, pojašnjava, ima činjenica da sve dešavalo u prisustvu djece. Postoje dva puta – ukoliko postoje elementi krivičnog djela, policija je morala postupati po nalogu tužilaštva.

– Iz svh ovih podataka koje smo imali, ne vidimo da je tu bilo nekog krivičnog djela. Drugi put je naravno unutrašnja kontrola koja mora reagovati i pronaći one policajce koji su učestvovali u ovom incidentu i da se vidi cijela pozadina – kako su oni došli do identiteta nekoga ko je ostavljao komentare na Facebooku, kako su ga pronašli van njegovog stana, da li je to bila neka šira akcija, navodi advokat Milan Antonijević.

Policija se, međutim, za sada ne oglašava.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79