Zbog koronavirusa sve češće se odgađaju ročišta

Zbog epidemije koronavirusa i čestih odgoda ročišta sudski postupci sve češće trpe a time i budžeti sudova. Danas su u Kantonalnom sudu u Sarajevu odgođena oba suženja optuženim za ubistvo. U jednom slučaju odgođeno je ročište Advinu Avdiću (25) iz Goražda, osumnjičenom za ubistvo svoje djevojke i sugrađanke Sumeje Dedović (25), a u drugom Senadu Basariću, koji se tereti da je usmrtio Irmu Forić.

Piše: D. Pavlović za Crnu-Hroniku

Pored toga što je svjedocima i sudskim vještacima koji su se pojavili na ovim ročištima propao radni dan, Sud će morati isplatiti i troškove advokata koji zastupaju optužene iako je ročište odgođeno…

Na suđenje Edvinu Avdiću nije došla članica Sudskog vijeća Silvana Brković-Mujagić, koja je, prema riječima predsjedavajuće Sudskog vijeća, sutkinje Rozite Šimić, dobila koronavirus.

Na drugom ročištu, na suđenju, Basariću, nije se pojavio vještak neuropsihijatar Muhamed Ahmić, koji se nalazi u samoizolaciji, nakon što je bio u kontaktu sa nekim ko je obolio od COVID-a 19. I pored toga što se odmah testirao, te je test bio negativan, vještak je ostao u samoizolaciji u kojoj će biti do 3. novembra.

Podsjetimo, Avdić se tereti da je 12. oktobra 2019. godine oko 04.40 časova u neposrednoj blizini ulaza u tržnicu Heco Prom, a nakon kraće prepirke sa svojom djevojkom Sumejjom Dedović, iz neposredne blizine ispalio jedan hitac iz pištolja u njenu desnu stranu čela usljed čega je i preminula.

Ovo je Sumeja Dedović koja je likvidirana na Stupu

Prilikom hapšenja kod optuženog je pronađena droga marihuana.

Ubistvo se dogodilo u ranim jutarnjim satima, kada su, prema izjavama svjedoka, Edvin i Sumejja izašli iz kafane, nakon čega se on vratio sam, a istovremeno je neko povikao kako “ubiše djevojku”.

Ovo suđenje odgođeno je za 20. novembar.

Na drugom suđenju pojavila se neuropsihijatar klinički psiholog Elvedina Dervović, koja je bila dio tima koji je radio psihijatrijsko vještačenje Senada Basarića. Međutim, na ročište nije došao vođa tima Muhamed Ahmić te je ročište odgođeno.

Sudsko vijeće na čalu sa sutkinjom Sanelom Rondić odbilo je prijedloge Basarićevog branioca  – advokata Josipa Muselimovića da se obavi dounsko vještačenje Basarića. Kad je to odbijeno zatražio je da se obavi novo neuropsihijatrijsko vještačenje po vještacima iz Medicinskog fakulteta u Mostaru, što također nije prihvaćeno.

Ovo suđenje će se nastaviti 9.novembra, a Muselimović nam je nakon ročišta pojasnio da je prvo neuropsihijatrijsko vještačenje (po vještacima Tužilaštva) pokazalo da je optuženi u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio potpuno uračunljiv.

Vještaci odbrane dali su potpuno suprotan nalaz. U novom postupku vještaci Tužiteljatva su dostavili novi nalaz u kome su se negirali i rekli da je optuženi bio smanjeno uračunljiv. Ja sam danas tražio da se vještaci Tužiteljstva izjasne na okolnosti dopunskog nalaza i mišljenja, ili da se provede novo vještačenje. Sud je to odbio jer zaista ne postoji takva zakonska mogućnost. Međutim, svaki zakon se može tumačiti malo šire…”, rekao je Muselimović za Crnu hroniku.

Podsjetimo, Basarić se tereti da je od 15. do 17. septembra 2019. u stanu u sarajevskoj opštini Novi Grad Irmi Forić nanio teške, po život opasne povrede, usljed kojih je i preminula. Optuženi je 17. septembra 2019. u jutarnjim časovima napustio stan, a uhapsili su ga 19. septembra pripadnici MUP-a KS.

Detalji likvidacije Irme Forić: Senad slao prijeteće poruke dok je sjedio pored Irminog tijela

U optužnici se navodi da je Basarić uhvatio Irmu za kosu, te joj glavu udarao o tvrdu podlogu. Već tada joj je nanio povrede opasne po život, ali se nije tu zaustavio, već ju je uhvatio za vrat i davio, dodatno joj nanijevši teške povrede. Na kraju ju je udarcima tupim, tvrdim predmetom (najvjerovatnije daskom za meso) izudarao u predjelu desnog uha. Sve to imalo je za posljedicu smrt Irme Forić, čije je tijelo prekrio narandžastim peškirom i napustio stan.

On se, podsjetimo, od početka branio time da je Irma stradala nesretnim slučajem.

Ubijena je bila uposlenica Granične policije BiH i nekadašnja je supruga generala i ambasadora BiH u Pakistanu Sakiba Forića.

Podsjetimo, 27. oktobra odgođena je i sjednica apelacionog vijeća na Vrhovnom sudu FBiH, po žalbi Federalnog tužilaštva, u predmetu Dženan Memić. Odgoda je uslijedila nakon što se razbolio član vijeća, sudija Slavko Marić.

 

Muriz Memić: Nema sudija temperaturu nego kupuje vrijeme

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79