Zbog Krajine bi mogla pasti cijela Federacija: Naša Stranka i NiP ulaze u koaliciju sa SDA

Od toga da kantonalni odbori NiP-a i NS-a u Krajini pregovaraju sa SDA o formiranju vlasti u USK možda je samo izostanak adekvatne reakcije iz Sarajeva više šokirao.

Naime, prije nekoliko dana Halil Bajramović – šef Naroda i pravde u USK – ispalio je da su na korak do dogovora sa SDA. To bi podrazumjevali da SDA, DF i tzv Blok B3 (NiP, Pomak, NS) čine vlast.

Razlog su očite netrpeljivosti između NiP-a i krajiškog NES-a koji pak čini koaliciju Osmorka na federalnom nivou.

Cilj je bio prenijeti koaliciju Osmorka na niže odnosno kantonalne nivoe gdje god je to moguće. I u Unsko-sanskom kantonu je to prosto. Stranke NiP, SDP, NS, NES i SBiH imali bi više od 20 zastupnika, a potrebno je 16 za većinu.

Abdić: Niko sa SDA u Krajini nije htio. Sad odjednom hoće svi

No, očito su ovdje preovladali lični animoziteti, dok centrale u Sarajevu očito nisu imale vremena.

Tako je Bajramović krenuo u pregovore sa SDA. S obzirom na to da nije bilo nikakve reakcije NiP-a ili NS-a iz Sarajeva, legitimna je sumnja da su lokalni stranački organi imali i prećutnu saglasnost vrha stranke.

I tako je to razumio i NES.

S obzirom da se radi o stranci koja je nastala u Krajini i koja najveći broj glasova crpi upravo iz ovog dijela BiH, za NES bi bilo nedopustivo da izgubi vlast u ovom kantonu. Pa čak ako to podrazumjeva i povratak pod okrilje SDA odakle je Nermin Ogrešević i otišao.

Tako je SDA postala jedan od najpoželjnijih partnera u USK, što je u izjavi za Raport i potvrdio Hamdija Abdić Tigar.

“Niko nije htio sa SDA u Krajini. Sad odjednom svi hoće. Stvari se vraćaju u normalu”, rekao je.

No, očito koketiranje NiP-a i NS-a sa SDA moglo bi pokrenuti lavinu koja će ih skupo koštati.

SDA će prema svemu sudeći izabrati NES (i SBiH), a vjerovatno će tražiti ustupke na federalnom nivou. Poznato je da su NES i SBiH već opozicija na državnom nivou i glasaju koordinirano sa SDA.

S druge strane, preostala šestorka na federalnom nivou nema većinu bez NES-a i SBiH-a.

I ovim je možda već krenuo u realizaciju plan kojeg je davno najavio Bakir Izetbegović. Svjestan da nema koalicioni kapacitet, kazao je da će iz Osmorke privlačiti jedno po jedno, da će ići kanton po kanton. Tamo gdje se može, pravit će vlast odmah. A, gdje ne mogu odmah bit će strpljivi i čekati glupe greške Osmorke.