Zbog lošeg vođenja javnih nabavki u Tuzli ispaštaju pacijenti: Zakoni u BiH otežavaju život

Nabavka linearnog akceleratora, odnosno aparata za zračenje u UKC-u u Tuzli još jednom je pokazala manjkavosti Zakona o javnim nabavkama BiH, ali i prijeku potrebu za njegovom izmjenom. Problem je to o kojem se godinama priča, ali do danas se nije pristupilo rješavanju.

Javne nabavke u Bosni i Hercegovini često obiluju nepravilnostima, zloupotrebama i sumnjivim narudžbama, ali se dešava i da komplikuju realizaciju značajnih projekata za građane. Dva primjera dolaze i iz Tuzlanskog kantona i u sferi su zdravstvenog sistema.
Prvi se odnosio na uvođenje elektronskih zdravstvenih iskaznica na kojima se godinama čekalo zbog neefikasnog vođenja postupka javnih nabavki, odnosno tromoj proceduri i kontinuiranom ulaganju žalbi na izbor ponuđača.

Isto se dešava i ove godine, s tim da je problem mnogo kompleksniji, uzme li se u obzira da se u ovom trenutku ne može nabaviti specijalni uređaj koji se koristi za radioterapiju, a kojoj se podvrgavaju onkološki pacijenti. Riječ je o linearnom akceleratoru, odnosno uređaju koji se koristi doslovno za spašavanje života pacijenata.

Obaranje tendera

Prije sedam mjeseci Univerzitetski klinički centar u Tuzli pokrenuo je proceduru javne nabavke linearnog akceleratora, a uređaj koji znači spašavanje života onkoloških pacijenata do danas nije kupljen. Tuzlanski UKC u ovom trenutku drugi uređaj nema te se silom prilika pacijenti šalju u druge centre na radioterapiju.

Problem je u tenderu koji je dosad dva puta poništavan, a novo otvaranje ponuda planirano je za 11. decembar ove godine. No, da li će do toga doći – pitanje je na koje niko nema odgovor jer moguće ulaganje žalbe prijavljenog ponuđača dovodi do produžavanja postupka nabavke. Vršilac dužnosti direktora tuzlanskog UKC-a Denijal Tulumović (SDA) kaže da je prvi međunarodni tender za nabavku jednog lineranog i tri prateća uređaja bez kojih se ne može izvoditi radioterapijski tretman, objavljen 30. marta ove godine.

“Ured za žalbe je 18. jula ove godine donio rješenje, a onda i drugo od 4. oktobra, gdje su potpuno obustavljene nabavke novih uređaja. To su bile vrlo sitne zamjerke, koje smo mi i ranije nastojali ispraviti. Novi tender je objavljen 23. oktobra ove godine, a s obzirom na to da je riječ o međunarodnoj nabavci, javno otvaranje ponuda je predviđeno 11. decembra ove godine”, ističe Tulumović. Tulumović kaže da su tendersku dokumentaciju kreirale stručne osobe iz tuzlanskog UKC-a.

“Ovdje je riječ o velikoj međunarodnoj nabavci u kojoj su i velika novčana sredstva. Moram reći da je zadnja odluka Ureda za žalbe došla pet minuta prije nego ćemo pristupiti otvaranju tenderske dokumentacije”, ističe Tulumović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79