Zbog monstruoznog ubistva djevojke Dejan D. osuđen na doživotni zatvor

Apelacioni sud u Novom Sadu pravosnažno je osudio Dejana Dabovića (27) iz Herceg Novog na kaznu doživotnog zatvora, jer je 26. decembra 2019. godine na svirep način ubio bivšu djevojku Dušanku Jocović, presjekavši joj nožem dušnik.

Ovo je druga pravosnažna presuda doživotnog zatvora u Srbiji, a na prvu je osuđen Ninoslav Jovanović iz Malče, poznat kao “malčanski berberin”, zbog otmice i zlostavljanja 12-godišnje djevojčice iz Niša, precizirala je za agenciju Tanjug portparolka suda Jelena Ostojin.

Daboviću je potvrđenom presudom Višeg suda u Novom Sadu naloženo i da plati troškove sahrane ubijene djevojke od 161.000 dinara, kao i tri miliona dinara njenoj majci na ime nematerijalne štete zbog duševnih bolova.

Dabović je osuđen zbog krivičnih djela teško ubistvo iz bezobzirne osvete, kao i za razbojništvo.

Zbog pomenutog razbojništva koje je počinio, obavezan je i da firmi “Meridijan Teć” DOO iz Beograda isplati iznos od 11.300 dinara.

Daboviću je u pritvoru, u kojem se nalazi od hapšenja, 26. decembra 2019. godine.

On je tokom suđenja priznao ubistvo i detaljno ispričao šta se događalo između njega i djevojke, ali nije pokazao znake kajanja.

Dejan Dabović je djevojku ubio u popodnevnim časovima 26. decembra, na ulici Alekse Šantića u Novom Sadu, pošto ju je sačekao ispred zgrade i zaklao je.

Bio je u stanju smanjene uračunljivosti usljed poremećaja ličnosti i afekata bijesa zbog raskida desetogodišnje emotivne veze s njom, zaključilo je sudsko vijeće sudije Ivane Josifović.

Olakšavajuće okolnosti koje se tiču životne dobi Dabovića, prema stavu suda, izgubile su na značaju imajući u vidu brojne otežavajuće okolnosti, poput svireposti njegovog zločina, kao i činjenice da je i ranije osuđivan.

Pored toga, sud smatra da se radi o “naročito opasnom učiniocu, koji ne preza ni od čega kako bi zadovoljio svoje potrebe, nagone i želje” i da je kazna doživotnog zatvora za njega jedina adekvatna, jer će se, kako dodaje sud, “njom izraziti društvena osuda zbog vršenja krivičnih djela, uticati na jačanje morala i obaveze poštovanja zakona”.

“Pri tom, nasilje nad ženama je u poslednje vreme u tolikoj meri eskaliralo da se nedopustivo često događa da se lično nezadovoljnstvo rešava i prevazilazi tako što se agresija usmeri i ispolji na ženi. Okrivljeni je jedan od tih izvršilaca a ovo društvo mora tome da stane na put”, zaključio je sud.

Prema optužnici novosadskog Višeg javnog tužilaštva, Dabović se sumnjiči da je u uračunljivom stranju, ali bijesan zbog raskida veze, na svirep način sačekao bivšu djevojku ispred zgrade, gdje ju je najprije osam puta udario pesnicom po glavi, a potom nožem nanio niz povreda po rukama, ubadao je po vratu i grudima, dok nije shvatio da je ubio.

Ona je podnosila jake bolove, pogotovu ubadanjem nožem u vrat ubodima ispod desne ključne kosti, ubadanjem u desnu dojku… On je sve to činio bez osjećanja, svjestan patnje koju ona trpi, navelo je tužilaštvo.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79