Zbog neplaćanja alimentacije završila na Interpolovoj potjernici

U toku kontrola pripadnici Granične policije BiH nailaze na zaista bizarne slučajeve. Postalo je skoro pa uobičajeno da pojedinci, ili organizovane grupe pokušavaju krijumačariti migrante preko granice BiH, u pravcu zapadne Evrope.

Međutim, rijetko se dešavaju pokušaji krijumčarenja državljana zemalja zapadne Evrope u BiH.

– Pripadnici Jedinice granične policije Velika Kladuša, 26. augusta 2020. godine, spriječili su krijumčarenje državljanke Republike Austrije na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prelazu Velika Kladuša. Otkrivena je u prtljažniku BMW-a, austrijskih nacionalnih oznaka, prilikom detaljnog pregleda vozila na drugoj liniji graničnih provjera. Naime, spomenuta državljanka Austrije nije ispunjavala uvjete za ulazak u BiH, jer nije posjedovala potvrdu o negativnom testu na virus COVID-19, a pokušali su je prokrijumčariti A.S. (1989.) i A.K. (1996.), državljani BiH.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “krijumčarenje osoba”, prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, A.S. i A.K. su lišeni slobode i protiv njih ovoj instituciji bit će dostavljen izvještaj o krivičnom djelu. Vozilo i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, a državljanki Austrije odbijen ulazak u BiH, saopćeno je iz GPBiH.

Neko ko dođe na interpolovu potjernicu, pretpostavka je kod većine ljudi, opasan je kriminalac. Međutim, to i nije uvijek tako.

– Službenici Jedinice granične policije Višegrad, 27. augusta 2020. godine, lišili su slobode S.O. (1978.), državljanku Republike Srbije. Graničnim provjerama je utvrđeno da je za njom Interpol Podgorica raspisao potjernicu zbog krivičnog djela “izbjegavanje plaćanja alimentacije”. Kontrolirana je na ulasku u BiH na prijelazu Vardište i u toku dana bit će predata nadležnom organu, navode iz GPBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79