Zbog nezakonitih zapošljavanja: Tužilaštvo ZDK formiralo predmet protiv Omera Škalje

Optužnice za nezakonito zapošljavanje novi su trend u radu Tužilaštva ZDK. Tako je krajem avgusta podignuta optužnica portiv direktora Javnog preduzeća „Gradsko groblje“ Zenica zbog navodno nezakonitog prijema u radni odnos jedne osobe, piše Žurnal.info.

Žurnal je već pisao kako su prošle godine bivši v.d. direktor Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona Dževad Hamzić optužen i potom prvostepeno, dakle još nepravomoćno, osuđen na devet mjeseci zatvora zbog zapošljavanja jedne osobe na period od dva mjeseca. Bivša direktorica iste institucije Mirzeta Subašić je zbog zaključivanja ugovora o radu do ispunjenja tri godine, odnosno do stalnog zaposlenja sa jednom osobom, nepravomoćno osuđena na tri godine i šest mjeseci zatvorske kazne.

Slijedom toga, a nakon uvida u izvještaj Ureda za reviziju institucija Federacije BiH o poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK u kojem je konstatovan niz primjera nezakonitog zapošljavanja, Žurnal je upitao zeničko tužilaštvo da li će uvedenu praksu primjeniti i kada je u pitanju aktuelni direktor ZZO ZDK Omer Škaljo i pokrenuti istragu.

Pored upita da li im je neophodan zvaničan dopis Ureda za reviziju, Žurnal je dostavio i navedeni revizorski izvještaj.

“Obavještavamo Vas da je praksa Ureda za reviziju institucija FBiH da ovom Tužiteljstvu dostavlja negativne finansijske izvještaje. Do dana sačinjavanja ovog odgovora isti nismo zaprimili, ali je Tužiteljstvo formiralo predmet, u kom će se vršiti odgovarajuće provjere navoda iz izvještaja,” odgovorili su iz Tužilaštva ZDK.

Naravno, samo formiranje predmeta ne prejudicira i optuženje, ali će tužilaštvo u slučaju obustavljanja istrage, morati obrazložiti gdje su i kako u svom izvještaju pogriješili federalni revizori. Podsjetimo da su oni utvrdili i propuste u isplati plata i stimulacija. Direktoru Škalji su direktorska primanja uz “blagoslov” Upravnog odbora utrostručena u odnosu na plate prethodnika te je prošle godine mjesečno primao prosječno 7.710 maraka!! No, to je manji krimen u odnosu na već navedeno zapošljavanje po mjeri direktora.

Direktor Škaljo nekoliko puta je već izbjegao dati obećane odgovore Žurnalu. Niz je bilo pitanja, od primanja penzije uporedo sa direktorskom platom, potom zašto je Zavod uskratio refundiranje plate u bruto iznosu za bolovanje zaposlenika u ZDK nakon 42 dana, te da li novoosnovane komisije unutar Zavoda služe samo za dodatna primanja direktorovih odabranika, jer te poslove ionako već obavljaju odgovarajući referenti. Odgovora, ponovimo, nije bilo.

Omer Škaljo je avgusta 2019. godine na direktorsku poziciju imenovan kao kadar A-SDA i to nakon što je izmjenjen statut Zavoda, jer je prethodne dvije godine bio penzionisan, a otpremninu je uzeo kao zastupnik u federalnom parlamentu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79