Foto: FB/NiP
Zbog NiP-ove ministrice i njene internet-lutrije djeca u Sarajevu ostaju bez upisa u vrtić?

Zbog NiP-ove ministrice i njene internet-lutrije djeca u Sarajevu ostaju bez upisa u vrtić?


Otkada je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje na čelu s ministricom Naidom Hota-Muminović uvelo novi elektronski sistem EMIS za upis djece u vrtiće, roditelji se od prvog dana suočavaju s brojnim problemima, a poteškoće iz prošle školske godine čini se da su nastavljene i ove.

Prošle godine zbog brojnih poteškoća prilikom registracije više od 300 djece u Kantonu Sarajevo ostalo bez mjesta u vrtiću.

No, čini se da bi se problemi od prošle godine mogli nastaviti i ove.
Posljednji rok

Redakciji „Dnevnog avaza“ obratio se roditelj Adnan Bratić, koji je opisao svoje iskustvo s problemom upisa sedamnaestomjesečnog djeteta u vrtić.

– Dali su nam rok od sedam dana za izbor vrtića. Jednom ili dvaput dnevno se generiše ta lista. Vidi se npr. u 7 sati ujutro rang-lista. I onda vam izbaci da je dijete drugo, peto ili osmo na listi za prijem u vrtić, i onda sutradan, nakon novih prijava, vidite novu rang-listu, nakon čega vam dijete pada na list. Dana 24. 7. su liste zatvorene. To je bio zadnji rok kad se može dijete prijaviti. Moje dijete je bilo predzadnje na listi da uđe u jedan od prijavljenih vrtića – ističe roditelj.

I taman kad je mislio da je riješeno pitanje upisa djeteta u vrtić, Bratića je dočekao novi šok. Naime, samo sat prije zatvaranja lista stigla je obavijest da je rok za upis produžen za još sedam dana, te ga je dočekao hladan tuš.

– U vrtiću je bilo 16 slobodnih mjesta, ona je bila 14., mi smo ušli da potvrdimo, da bi nas samo dočekala obavijest da se rok produžuje i da prijem više nije siguran. Od kolega sam saznao da je bilo 70 prijava do tog trenutka i da ih je već došlo 20-30 u međuvremenu – kazao je Bratić.
Nelogičnosti u sistemu

Bratić ističe da i sam sistem ima brojne probleme i nelogičnosti u funkcioniranju.

– Kao svaki roditelji smo imali neke favorite za vrtiće. Imali smo jedan vrtić, međutim, kad su otvorili prijave 17. 7., tog vrtića uopće nije bilo na listi da izaberemo. Izabrali smo druga tri vrtića, nakon čega vam je prijava zaključana. Međutim, kada smo poslije 2-3 dana ušli u sistem, vidjeli smo da su prijave za taj vrtić odjednom bile otvorene, a neke četiri osobe su se već prijavile. Tada sam zvao Ministarstvo, pa su rekli da će u ponedjeljak biti reizbor, pa će roditelji moći poništiti svoj izbor, međutim, s obzirom da je dijete bilo primljeno u drugi vrtić, nismo mijenjali prijavu, međutim, sad saznajemo da ni to više nije sigurno – navodi Bratić.
Igranje sa sudbinom

Bratić ističe kako je ovakav način upisa igranje i s roditeljima i njihovom djecom te da mnogi roditelji strahuju da će im djeca ostati neupisana.

– I da mi ne prime dijete u vrtić, ja ga hvala Bogu imam gdje ostaviti. Ali šta je s roditeljima koji moraju raditi i nemaju gdje da ostave dijete, dok se Ministarstvo preko elektronskog sistema igra s njihovom sudbinom. Razmišlja li iko iz Ministarstva o takvim slučajevima – pita se Bratić u ispovijesti za „Dnevni avaz“.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija