Zbog osiguranja namjerno izazvao nesreću u kojoj su mu poginuli sinovi

Otac troje djece iz Kalifornije osuđen je na 212 godina zatvora jer je namjerno izazvao saobraćanu nesreću u kojoj su stradala njegova dva autistična sina kako bi uzeo novac od njihovog životnog osiguranja.

Izričući maksimalnu kaznu 45-godišnjem Aliju Elmezajenu, američki okružni sudija Džon Valter rekao je da je optuženi pravio “zle i đavolske planove“ i opisao njegove postupke kao “opake i bezosjećajne”.

“On je krajnji prevarant i vešt lažov. Nije ništa drugo nego pohlepni i brutalni ubica. Jedino zbog čega mu je žao je to što je uhvaćen”, rekao je sudija Valter.

Elmezajenu, egipatskom državljaninu, takođe je naloženo da isplati 261.751 dolara restitucije osiguravajućim kompanijama koje je prevario.

Tokom devetodnevnog suđenja u oktobru 2019. godine, savezna porota proglasila je muškarca krivim za više od 10 tačaka prevare. Savezni tužioci nisu bili nadležni za podnošenje optužbi za ubistvo protiv Elmezajena, ali on se i dalje suočava sa državnim suđenjem za ubistva. Taj slučaj je još uvijek u toku.

“Elmezajen je smislio hladnokrvni plan da ubije svoje autistične sinove i njihovu majku, a zatim unovči polise osiguranja. Sada ima dovoljno vremena da razmisli, unutar zatvorske ćelije, kuda su ga odveli njegova pohlepa i lični interes. I dalje tugujemo za ona dva bespomoćna dječaka koji su zaslužili bolje od svog oca, koji nikada više neće hodati među nama kao slobodan čovjek”, rekla je v.d. američkog državnog tužioca Trejsi Vilkison.

Od jula 2012. do marta 2013, Elmezajen je kupio od osam različitih osiguravajućih društava polise životnog osiguranja za slučajne smrti za sebe i svoju porodicu u vrijednosti većoj od tri miliona dolara. Elmezajen je za ove polise plaćao premije veće od 6.000 dolara godišnje – iako je u poreskim prijavama prijavio prihod manji od 30.000 dolara godišnje.

Nakon što je sklopio polise, Elmezajen je više puta zvao osiguravajuće kuće, ponekad se predstavljajući kao svoja supruga, kako bi bio siguran da su polise aktivne i da će platiti naknade ako njegova supruga umre u nesreći.

Dana 9. aprila 2015. godine, Elmezajen je vozio automobil sa suprugom Rehab Dijab i njihova dva autistična sina u luci Los Anđelesu, kada je sletio sa pristaništa. Isplivao je kroz otvoreni bočni prozor automobila u roku od 30 sekundi, a njegova bivša supruga, koja nije znala da pliva, preživjela je zahvaljujući ribaru koji se zatekao na mjestu nesreće.

Dvojica sinova sa posebnim potrebama bila su vezana na zadnjem sjedištu i udavila su se. Treći sin je u to vrijeme bio u kampu i nije bio u automobilu sa ostatkom porodice.

Elmezajen je tada prikupio više od 260.000 američkih dolara prihoda od osiguranja koje je sikoristio za kupovinu nekretnine u Egiptu i čamca.

Tokom suđenja, tužioci su porotnicima rekli da je Elmezajen tukao svoju suprugu i zvao njene roditelje u Egiptu preteći da će je poslati kući u kovčegu.

Agenti FBI uhapsili su Elmezajena u novembru 2018. godine i od tada je u saveznom pritvoru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79