Zbog ovoga se gubi vozačka: Ko ima prednost?

U konkretnoj situaciji, u međusobnom odnosu ta dva vozila, tramvaja i automobila sa brojem 5, Iako je raskrsnica regulisana znakovima, tramvaj ide prvi iako seče pravac kretanja vozila iz suprotnog smera, jer je u pitanju šinsko vozilo, koje uvek ima prednost u međusobnom odnosu sa putničkim vozilima, kada se i tramvaj i putnički automobil nalaze na putu istog prioriteta, koji je regulisan saobraćajnim znakovima.

Putnički automobil i tramvaj, u prikazanoj situaciji, znakom jednovremeno dobijaju pravo prolaza (oboje su na sporednom putu). Važi pravilo da šinsko vozilo uvek, u svim situacijama, ima pravo prvenstva prolaza u odnosu na putnički automobil.

Redosled prolaska vozila kroz raskrsnicu je : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

resavanje regulisanih raskrsnica – primer 3
Vozila označena brojevima 1, 2 prva prolaze kroz raskrsnicu jer se nalaze na putu sa prvenstvom prolaza, a u odnosu na vozilo sa brojem 3 (koje je na istom putu ali dolazi iz suprotnog smera i seče pravac kretanja), vozilo broj 1 zadržava svoj pravac kretanja u odnosu na vozilo koje dolazi iz suprotnog smera dok vozilo broj 2 skreće udesno.

Posle prolaska vozila sa brojem 3 kroz raskrsnicu, sledeći prolazi tramvaj, jer on u međusobnom odnosu svih vozila, koja se nalaze na sporednom putu (vozila koja imaju ispred sebe znak „nailazak na put sa prvenstvom prolaza“ kako vertikalni tako i horizontalni, na kolovozu) ima apsolutnu prednost.

Zatim kroz raskrsnicu prolazi vozilo sa brojem 5 jer zadržava pravac kretanja u odnosu na vozilo sa brojem 6 koje je na istom pravcu ali dolazi iz suprotnog smera. Sledi policijsko vozilo koje nije na zadatku (nije upaljena rotacija) – vozilo sa brojem 6 i na kraju kroz raskrsnicu prolazi vozilo sa brojem 7.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79