Zbog pandemije smanjen broj posmatrača: Sprema li se izborna krađa?

Pojedine političke stranke će vjerovatno pokušati da iskoriste tešku epidemiološku situaciju u BiH kako bi onemogućili nestranačkim, ali i pojedinim stranačkim posmatračima da budu prisutni na određenim biračkim mjestima s ciljem izbornih krađa.

Kaže ovo za Srpskainfo Vehid Šehić iz Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod Lupom“ komentarišući prekjučerašnju izjavu lidera DNS Nenada Nešića da se sprema izborna krađa.

Nešić je, naime, zatražio od Centralne izborne komisije da se odredi prema pokušajima određenih opštinskih i gradskih izbornih komisija da na biračkim mjestima dozvole prisustvo odabranih akreditovanih posmatrača političkih stranaka, navodeći da se time se otvara prostor da izbore odlučuju brojači, a ne birači.

On je pojasnio da pod izgovorom virusa korona pojedine opštinske i gradske izborne komisije daju instrukcije biračkim odborima da na dan izbora, zbog ograničenog prostora na biračkim mjestima, dozvole prisustvo najviše dva akreditovana posmatrača i sami odrede koja su to dva posmatrača, što je u suprotnosti sa Izbornim zakonom BiH.

Šehić ističe da svi moramo biti svjesni teške epidemiološke situacije koja zahtijeva da se na biračkim mjestima moraju poštovati sve preporuke kriznih štabova.

Međutim, kako dodaje on, epidemiološka situacija se ne smije zloupotrebljavati i moraju se obezbijediti pošteni i fer izbori.

– Neprihvatljivo je da se, na primjer, limitira broj posmatrača kako stranačkih, tako i nestranačkih jer oni u startu pokazuju jednu vrstu objektivnosti kod posmatranja samih izbora. Da bi moglo biti zloupotreba svjesni smo i mi u Koaliciji „Pod Lupom“ zbog čega smo zakazali sastanak sa CIK. Bojimo se da će i našim posmatračima, kojih će biti oko 3.000, biti onemogućeno da posmatraju izbore na određenim biračkim mjestima što bi sigurno dovelo u pitanje i sam legitimitet izbornog procesa – upozorava Šehić.

On dodaje da se mora obezbijediti nestranačkim posmatračima da budu prisutni na biračkim mjestima jer bi u protivnom sve bilo prepušteno u ruke političkih stranaka koje bi, samim tim, imale odriješene ruke za razne malverzacije, navodi SrpskaInfo.

– Nadam se da će biti odgovornosti da se posmatračka misija obavi na način kako je to predviđeno Izbornim zakonom BiH – poručuje Šehić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79