Zbog performansa dvoje nagih umjetnika reagovala policija

Banjalučka policija izvršila je uviđaj, pošto joj je prijavljeno da se u izlogu Galerije Plus u ovom bh. gradu izvodi performans dvoje nagih umjetnika, objavio je portal Srpskainfo.

Performans je, kako se navodi, bio uvod u otvaranje izložbe „Inter/Akcija“, koju je organizovao Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u saradnji s banjalučkom Akademijom likovnih umjetnosti, beogradskim Fakultetom likovnih umjetnosti i Odjeljenjem za historiju umjetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Policija je napravila uviđaj. Da li je bilo anonimnih pritužbi, ne znam, ali mi smo performans završili, uz aplauz”, izjavila je direktorica Muzeja savremene umjetnosti Sarita Vujković. 

Ona je navela da je izložba otvorena performansom umjetnika koji je postdiplomac u Beogradu.

“To je rad koji korespondira u osnovi sa historijom umjetnosti, u smislu da su naga tijela prisutna kroz historiju umjetnosti, od antike do danas. Način kako je izveden aludira na baroknu umjetnost i zapravo se bazira na tijelu kao medijumu za izvođenje umjetničkog djela”, kazala je Vujković.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79