Zbog petardi kazne i do 1.200 KM

S obzirom na predstojeće vjerske i novogodišnje praznike, očekivati je nabavku, prodaju i upotrebu petardi i drugih pirotehničkih sredstava.

Podsjećamo na to da se takvim radnjama narušavaju javni red i mir, uznemiravaju građani, a nisu isključena ni povređivanja, naročito osoba mlađe dobi.

Onaj ko na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva bez odobrenja nadležnog organa, čini prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

– U slučaju činjenja ovakvih prekršaja mogu se izreći novčane kazne za počinioce od 300 do 900 KM, a za roditelje, odnosno usvojioce ili staratelje maloljetnih prekršilaca od 400 do 1.200 KM, naveli su iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a.

Da bi se ova štetna pojava preduprijedila i izbjegle neželjene posljedice, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je po ovoj problematici putem nadležnih organizacionih jedinica poduzela planske aktivnosti preventivnog i represivnog karaktera.

– Apelujemo na građane da izbjegavaju kupovinu i korištenje petardi i pirotehničkih sredstava, kako ne bi time činili prekršaje, te spriječili eventualno povređivanje osoba, kao i druge neželjene posljedice, sa posebnim akcentom onemogućavanja pojave upotrebe tih sredstava od djece i maloljetnika, istakli su iz Uprave policije MUP-a KS-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79