Zbog povećanja cijena u svijetu moglo bi doći do poskupljenja pilećeg mesa i jaja u BiH

Potpredsjednik Udruženja peradara Bosne i Hercegovine Edin Jabandžić u razgovoru za Klix.ba je kazao da bi u narednom periodu moglo doći do poskupljenja piletine i jaja, ali i drugih proizvoda zbog povećanja cijena i na svjetskom tržištu.

Šta će sve poskupjeti u narednom peridu: Kako platiti sve račune i prehraniti porodicu?

Proces peradarstva od “njive do trpeze” već skoro godinu dana opterećeno je poskupljenjima proizvoda koje proizvođači u peradarskoj industriji koriste za tov pilića. Dok sve poskupljuje država je cijene fixirala te se one nisu mijenjale od 5. marta prošle godine.

U razgovoru za Klix.ba Jabandžić kaže da je strah ljudi za povećanom potrošnjom rezultirao u konačnici poskupljenjem, a dodatni problem predstavlja što žitarice s područja Balkana u velikim količinama sada kupuju svjetske sile kao što su Kina i Njemačka.

“Kooperanti u Republici Srpskoj su se prepali i zbog poskupljenja struje što će sigurno uz sve nabrojano, dovesti do poskupljenja jaja i piletine, ali i svih drugih proizvoda u BiH. Rezultat ćemo vidjeti u konačnici jer ne možemo procijeniti koliko će to poskupljenje biti. Nisam siguran da će povećanje plaća i uslova za zaposlene moći nadomjestiti poskupljenja. Osim piletine i jaja, poskupit će i drugi proizvodi”, kazao je Jabandžić.

Potpredsjednik Udruženja peradara Bosne i Hercegovine Edin Jabandžić (Foto: E. M./Klix.ba)

Dodao je kako je u Vijeću ministara preovladao razum te da se država oduprijela usvajanju prelevmana na uvoz goveđeg i svinjskog mesa iz EU što bi stvorilo problem građanima u BiH s dodatnim poskupljenjima.

“Ovdje država mora ispunjavati svoje obaveze i kroz subvencije namjenjivati građanstvu, a ne uvoditi barijere koje će donositi nova poskupljenja. Da je Vijeće ministara donijelo odluku, došlo bi do poskupljenja, a građanstvo nije u prilici da plaća kilogram teletine 20-25 KM. Moramo gledati da obustavimo poskupljenja”, pojašnjava naš sagovornik.

I u vrijeme koronavirusa država je postupila politički i skupljala je glasove preko paketa pomoći na taj način da članice koordinacionog odbora koje čine: Madi, Akova group, Perutnina Ptuj, Rapić, Argeta, Agrex, Bingo, Iradija Laktaši, Udruženje peradara FBiH i Udruženje živinara RS, nisu dobile nikakvu pomoć od države iako čine 80 posto peradarske proizvodnje u BiH.

“Nismo u povoljnoj situaciji uopće jer su na neki način iscrpljene sve rezerve koje je svaka od naših firmi imala. Nismo u prilici da crpimo postojeće kapacitete i strah me je toga. Država nije svjesna tereta. Cijene su zaledili na 5. mart 2020. godine, pa do danas, kompletan teret je prebačen na privredu i sve vrijeme do danas privreda nosi teret i amortizuje poskupljenja. Ja nisam siguran da se to može dalje nastaviti i smatram da bi bilo praktično, mudro i dobro od države da pomogne konkretnim potezima”, kaže Jabandžić.

Na kraju razgovora je kazao i da je apsurdno da je država pomogla onima koji su imali izvoz iznad 30 posto.

“Država je subvencionala firme koje su imale izvoz iznad 30 posto, zamislite da su se: Madi, Ptuj, Akova i Argeta orjentisalii prema izvozu i ostavili građane bez prehrambenih proizvoda. Umjesto da nam se zahvale, što smo ovdje prodavali po povoljnim cijenama, što robu nismo plasirali vani, oni su odlučili pomoći onima koji su se usmjerili ka izvozu”, zaključio je Jabandžić za Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79