Zbog presude Općinskog suda u Mostaru osmorica vatrogasaca ostat će bez posla

Osmorica vatrogasaca suočavaju se s gubitkom posla 15. maja zbog presude Općinskog suda u Mostaru kojom je oboren javni konkurs za popunu upražnjenih radnih mjesta u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo grada Mostara. Otkazi su im službeno uručeni 25. aprila.

Aner Marić podnio je tužbu prije četiri godine zbog nepoštivanja pravilnika. Radio je kao vatrogasac sezonac na Ugovoru o dijelu šest godina, svake godine po sedam mjeseci. Uprkos tome što se dva puta prijavljivao na raspisane konkurse 2017. i 2020. godine, niti jednom nije prošao.

‘Na natječaju nisam bio primljen samo ja, iako su mi to obećali. Prvi put kada je bio raspisan 2017. nisam bio primljen, rekli su mi da ne tužim jer ću biti primljen na idućem natječaju. Sljedeći je bio 2020., i opet nisam bio primljen. Tada smo se moja obitelj i ja odlučili na tužbu’, kazao je Marić za Bljesak.info.

Iako je cijeli postupak trajao četiri godine, uspjeli su dokazati da je konkurs proveden nezakonito. Marić planira podnijeti kaznenu prijavu i privatnu tužbu protiv komisije koja je provodila javni konkurs.

Prema presudi Općinskog suda u Mostaru, Grad Mostar je prilikom primanja kandidata prekršio izborni proces. Presudom se poništava Javni oglas za popunu upražnjenih radnih mjesta namještenika u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara te Odluka o izboru kandidata po provedenom Javnom oglasu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79