Zbog ‘Profita’ na optuženičku klupu: Kako su otkriveni ključni dokazi za podizanje optužnice protiv Zijada Blekića i ostalih

Kako Oslobođenje saznaje, SIPA je pretresla stan, kuću i kancelariju Omara Kokanovića, gdje su pronađeni bitni dokazi u okviru predmeta Profit

Odlučna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije u BiH nema alternativu. Jedna od najkompleksnijih istraga koju je u protekloj deceniji vodilo Tužilaštvo KS-a i koja se vezuje za ime kontroverznog biznismena Zijada Blekića, vlasnika ugašene firme Eurohaus Invest, i bivšeg predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH Hasana Ćelama, rezultirala je podizanjem optužnice 26. maja ove godine.

Zloupotreba položaja

Osim Blekića i Ćelama, u predmetu Profit optužnica je podignuta protiv njihovog dugogodišnjeg saradnika Edina Dizdara, te Armina Mulahusića, Davera Halilbegovića, Muharema Bajrića, Ramiza Bibića, Nasera Dace, Jasmina Jusufranića, Smiljke Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Alena Murguza, Elme Mulahusić, Edine Halilbegović, Azre Blekić Aydogan, Hamdije Zvrke i Huseina Zvrke. Terete se za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja, pranje novca, prevara u privrednom poslovanju i drugo.

Samo nekoliko dana prije podizanja optužnice izvršeni su novi, ispostaviće se, vrlo značajni pretresi. Naime, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u okviru akcije kodnog naziva Profit 17. maja ove godine, po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu, izvršili pretrese na tri lokacije u Sarajevu i Tomislav-Gradu s ciljem prikupljanja dokaza o nezakonito stečenoj imovini osumnjičenih osoba. Prilikom pretresa stambenih i poslovnih objekata, pripadnici SIPA su otkrili i privremeno oduzeli mobilni telefon, dva laptopa i dokumentaciju.

Kako Oslobođenje nezvanično saznaje iz izvora bliskog istrazi, u fokusu pretresa bio je Omar Kokanović, uposlenik Komisije za vrijednosne papire FBiH, koji je svojevremeno radio u firmi Eurohaus. Pretresena je kancelarija koju koristi Kokanović u KVP-u, te stan u Sarajevu i kuća u Tomislav-Gradu. Kako je rečeno za Oslobođenje, tom prilikom pronađeni su veoma bitni dokazi koji će se koristiti u sudskom postupku kod dokazivanja nezakonito stečene imovine Zijada Blekića.

Također, isti izvor je Oslobođenju nezvanično potvrdio da je Kokanović u ovom slučaju zadržao status svjedoka. Inače, optužena lica sumnjiče se da su od 2006. do 2014. organizirala grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona KM, i to fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Materijalna korist

U optužnici koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje predloženo je 196 svjedoka i više od 6.000 materijalnih dokaza. Istovremeno se i pravosuđe u Tuzlanskom kantonu pozabavilo Blekićevim nezakonitostima. U oktobru prošle godine Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu Tužilaštva TK-a protiv Blekića i njegovog poslovnog partnera Ibrahima Brkanića zbog nezakonitosti u vezi sa poslovanjem firme Remontmontaža iz Tuzle. Terete se da su kao odgovorne osobe u toj firmi oštetile Remontmontažu za 890.000 KM, te da je u istom iznosu pribavljena nezakonita materijalna korist za Blekićev Eurohaus Invest.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79