Zbog proruskog uticaja: Vijeće sigurnosti UN-a zakazalo sjednicu o BiH

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) za 11. maj zakazalo je sjednicu posvećenu situaciji u Bosni i Hercegovini.

Rasprava i analiza situacije u BiH dolazi uslijed visoke političke krize i napetosti u našoj zemlji koja traje skoro godinu dana, ali i rata u Ukrajini i proruskog utjecaja na Balkanu.

Za duboku političku krizu, blokadu državnih institucija i procesa, podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kao i za širenje proruskog utjecaja i ideja Moskve u BiH su zaduženi političari i stranke koje čine vlast u RS-u, a to su već odavno prepoznali i funkcioneri Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, što je samo naglašeno nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Također tu je i pitanje visokog predstavnika u BiH čiji legitimitet i dalje osporavaju politički predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska kao i prisustvo snaga EUFOR-a u BiH odnosno produženje mandata misije Althea.

Vijećem sigurnosti UN-a ovog mjeseca predsjedavaju Sjedinjene Američke Države.

Inače, u Vijeću sigurnosti UN-a ovih dana rastu tenzije jer je Rusija najavila da će bojkotovati sastanak Vijeća sigurnosti UN-a s Političkim i sigurnosnim komitetom EU (PSC), što je još jedan znak pogoršanja odnosa između Moskve i njenih partnera iz Ujedinjenih naroda, prenosi Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79