Zbog širenja pandemije i Velika Britanija stavlja Hrvatsku na crvenu listu?

Britanski The Guardian piše da bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo staviti Hrvatsku na popis zemalja čiji će posjetitelji po povratku morati u obavezni dvosedmični karantin.


Zbog porasta broja osoba zaraženih koronavirusom te uvoza zaraze Ujedinjeno Kraljevstvo moglo bi Hrvatsku staviti na popis zemalja čiji će posjetitelji po povratku morati u karantin od 14 dana. U srijedu poslijepodne o toj je temi održan i ministarski sastanak koji je vodio ministar saobraćaja Grant Shapps.

Guardian doznaje da bi ova vijest službeno mogla biti objavljena već u četvrtak, što znači da bi hiljade britanskih turista koji se trenutno nalaze u Hrvatskoj možda moralo dvije sedmice provesti u karantinu.

Slovenija traži od svojih državljana da se do kraja sedmice vrate iz Hrvatske

Međutim, kada su prošle sedmice Francuska i još pet zemalja stavljene na popis za obavezni karantin, povratnicima je dato 30 sati da se vrate prije implementiranja mjera te se pretpostavlja da će isto biti i s Hrvatskom.

Guardianu je rečeno da su službenici u vladinom Centru za biosigurnost nekoliko slučajeva zaraze koronavirusom povezali s boravkom u Hrvatskoj.

Paul Charles, direktor turističke konsultantske Agencije PC, smatra da je u Hrvatskoj trenutno oko 20 hiljada britanskih turista. Ističe da bi uvođenje spomenute mjere moglo izazvati haos na hrvatskim aerodromima i masovni egzodus britanskih turista koji će, kao što je bilo u slučaju Francuske, bježati iz Hrvatske.

Britanske vlasti mjere za sve države revidiraju svakog četvrtka, a Charles smatra da će ove sedmice one biti uvedene samo za Hrvatsku. Međutim, pomno se promatra i situacija u Portugalu, Grčkoj, Danskoj, na Farskim Otocima, u Švicarskoj, Austriji te na Gibraltaru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79