Zbog širenja ruskog uticaja: SAD prijete sankcijama u BiH!

Sjedinjene Američke Države zaprijetile su sankcijama svim pojedincima, kompanijama i organizacijama iz BiH koje na bilo koji način učestvuju u ruskim plinskim projektima „Sjeverni tok“ i „Turski tok“, saznaje „Dnevni avaz“.

Jasna poruka

Navodi se ovo u službenoj zabilješci sa sastanka između savjetnika za ekonomska pitanja u Ambasadi SAD u Sarajevu i šefa Odsjeka za ekonomsku multirateralu i rekonstrukciju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kako saznajemo, sastanku su prisustvovali Endi Alen (Andy Allen), savjetnik za ekonomska pitanja u Ambasadi SAD u BiH, i Nijaz Čardaklija, šef Odsjeka za ekonomsku multirateralu i rekonstrukciju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

– Alen je obavijestio da će Bijela kuća u vrlo skoro vrijeme donijeti dekret kojim će biti sankcionirani svi pojedinci, kompanije i organizacije koje su na bilo koji način (osiguranjem opreme, usluga ili finansija) uključene u provedbu projekata „Sjeverni tok 2“ (Ruska Federacija – EU) i „Turski tok“ (Turk Stream) – navodi se u zabilješci.

Dodao je da je stav američke vlade da ova dva projekta ne predstavljaju proširivanje izvora snabdijevanja energentima, pošto je plin u oba slučaja ruski, već samo sredstvo dodatnog jačanja ruskog utjecaja u Evropskoj uniji, a posebno na Balkanu.

RS i Srbija

– Po donošenju predsjedničkog dekreta svi pojedinci, kompanije i organizacije angažirane na plinovodima “Sjeverni” i “Turski tok” dobit će rok od mjesec da se postepeno, ali potpuno povuku iz oba projekta. U suprotnom, bit će izloženi širokoj lepezi sankcija – naglašeno je.

Prvi radovi na izgradnji kraka plinovoda „Turski tok“ kroz BiH trebali bi krenuti krajem ove ili početkom 2022., kazao je direktor preduzeća „Gas-Res“ Ljubo Glamočić.

Republika Srpska će za pet godina biti priključena na plinovod „Balkanski tok“, optimistične su najave iz Banje Luke nakon potpisivanja sporazuma između „Gas-Resa“ i „Srbijagasa“.

– Uz autoput Beograd – Banja Luka, gradit će se i plinovod – saopćeno je iz „Gas-Resa“ sredinom marta.

BiH je na “Turskom toku”

Do kraja marta „Energoinvest“ će potpisati novi ugovor s ruskim „Gazpromom“ o promjeni rute za isporuku plina našoj državi. To znači da će BiH ubuduće ruski plin dobivati putem “Turskog toka”.

Potpisnik ugovora između bh. strane i „Gazproma“ je sarajevski „Energoinvest“. Oni su prije nove godine dobili zahtjev ruske kompanije za potpisivanje aneksa ugovora kojim se snabdijevanje plinom prebacuje na ”Turski tok”. Dakle, snabdijevanje bi išlo preko Turske, Bugarske i Srbije, umjesto dosadašnje rute – preko Ukrajine, Mađarske i Srbije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79