Zbog smjene direktora nema isplate sa Biroa, upućeno izvinjene korisnicima

Posljednja isplata novčane naknade nezaposlenim osobama u Kantonu Sarajevo koje se vode na evidenciji Službe je bila sa 12. juna 2020. godine. Nakon ovog datuma zahtjevi su obrađivani, ali isplata nije bilo, a razlog je promjena vrha u Zavodu za zapošljavanje. Kako se navodi, u međuvremenu je došlo do promjene u upravljačkoj strukturi Službe i ta promjena se desila 23. juna ove godine.

Podsjetimo, Nermin Pećanac prošle je sedmice smijenjen s direktorske pozicije Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo nakon čega je on pokrenuo tužbu.

– Ova promjena podrazumijeva izmjenu odgovorne osobe u sudskom registru i taj postupak se vodi na nadležnom sudu. Nakon izmjena koje nadležni sud treba da provede u sudskom registru i dobivanja rješenja izvršit će se i promjene u registrima deponovanih potpisa u bankama – saopćeno je iz zavoda za zapošljavanje te dodaju da je riječ o objektivnom razlozima u ograničenju isplate.

Zamolili za razumijevanje za trenutnu situaciju Foto: Arhiv

Služba očekuje da će nadležni sud izvršiti izmjene u sudskom registru tokom ove sedmice i Služba će odmah nakon toga pristupiti isplati svih dospjelih novčanih naknada.

– Još jednom želimo da ponovimo da su trenutno objektivni razlozi uslovili dinamiku isplate novčanih naknada i stoga želimo da uputimo izvinjenje svim korisnicima usluga Službe za zapošljavanje i da zamolimo za razumijevanje za trenutnu situaciju jer promjena odgovorne osobe u sudskom registru je zakonski definisana i bez te promjene nemoguće je vršiti bilo kakva plaćanja – navode iz zavoda.

Ujedno, tvrde iz zavoda, prilikom promjene direktora u Službi, a po datoj saglasnosti Vlade KS, zatečene su i neplaćene obaveze po programima koje Služba realizira u visini višoj od 800.000 KM.

– I ove zatečene obaveze biće isplaćene odmah nakon promjene odgovorne osobe na nadležnom sudu – zaključeno je iz Zavoda.

Inače, broj ukupno nezaposlenih osoba u KS se smanjuje. Na dan 18. marta 2020. godine broj nezaposlenih osoba iznosio je 58.029, dana 26. juna na evidencijama Službe registrirano je 62.974 nezaposlene osobe prenosi Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79