Zbog Tita je moja porodica morala promijeniti prezime

 

Jedan od najboljih makedonskih nogometaša svih vremena i legenda Crvene zvezde Boško Đurovski (59) ispričao je kako je njegova proodica zbog bivšeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita morala promijeniti prezime.

U intervju za Kurir, govorio je i o nekim manje poznatim stvarima iz privatnog života, uključujući i porijeklo.

“Izvorno prezime moje porodice je bilo Stojanović, a po majci Petrović. To prezime Stojanović nosio je moj djed Nikola. Kad su moji otišli u Sjevernu Makedoniju, onda su se dešavale neke stvari… Kako to da ti objasnim… Takvo je neko vrijeme bilo… Tito i njegovi suradnici vršili su pritisak na narod da se uzima prezime po nekom pretku i da se dodaje “ski” na kraj, umjesto “ić”. Moj pradjed bio je Đura i onda su po njemu moji prihvatili prezime Đurovski”, rekao je Đurovski u razgovoru za Kurir, dodavši:

“Tata je rođen u Beogradu, ali je početkom Drugog svjetskog rata prešao u današnju Makedoniju. Samo je stric ostao u Beogradu. Moj djed Nikola bio je heroj iz Prvog svjetskog rata, rođen je 1892. Nažalost, ja kao dijete nisam mnogo zapitkivao o tome, a u to vrijeme se o Prvom svjetskom ratu više šutjelo nego pričalo. Žao mi je što ne znam više pojedinosti o tome. Zanimljivo za njega je da nije volio nogomet. Eto, to znam. Imao je vinograd, neki svoj svijet. Kad sam mu rekao da idem za Beograd igrati nogomet on mi je rekao: ‘Što će ti to? Bolje da ti kupim harmoniku, pa ti na Kalemegdanu sviraj i uzimaj pare!’. Njemu je to ostalo od prije rata, jer se tako dobro živjelo u predratnom Beogradu”, ispričao je Đurovski.

Đurovski je rođen u Tetovu gdje je počeo karijeru u omladincima Teteksa, da bi ga Zvezda primijetila 1976. kada se priključio beogradskom timu sa 15 godina. Debitovao je 1978. i u dresu Beograđana igrao je punih 11 godina.

Karijeru je zaključio u švicarskom Servetteu za koji je nastupao od 1989. do 1995. godine. Zanimljivo, u dresu reprezentacije Jugoslavije skupio je četiri nastupa, dok je poslije igrao i za Sjevernu Makedoniju za koju je u sedam utakmica dao tri gola.

Poslije završetka karijere bavio se i trenerskim poslom, vodeći između ostalih i Crvenu zvezdu kao i reprezentaciju Sjeverne Makedonije.

Đurovski je 2017. godine bio među kandidatima za selektora BiH, ali je pronašao angažman u Japanu i ipak nije mogao prihvatiti ponudu.

Njegov brat Milko Đurovski također je bio uspješan nogometaš, a napravio je jedan od najšokantnijih transfera svih vremena na ovim prostorima kada je iz Zvezde prešao u redove ljutog rivala Partizana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79