Zbog trome vlasti u Tuzli policija ne može obuzdati nesavjesne građane koji krše mjere

Građani Tuzlanskog kantona prednjače u kršenju epidemioloških mjera, posebno na predizbornim skupovima. Trenutne naredbe ne daju rezultate pa je potrebno promijeniti strategiju, kako loš odgovor ne bi došao na naplatu, a cijena su zdravlje i životi ljudi.

Tuzlanski kanton na samom početku borbe s koronavirusom u martu i aprilu ove godine predstavljao je svijetli primjer u tome kako mjere nadležnih te povećana svijest građana daju efekta. Međutim, ova regija naše zemlje mogla bi postati novo žarište ukoliko se nastavi nepoštivanje mjera, što je evidentno u proteklih 15 dana, posebno na predizbornim skupovima.

Ne razmišljajući o tome da se sutra potencijalno mogu naći u situaciji u kojoj im se ljekari bore za život, veliki broj građana iz noći u noć hrli na predizborne skupove stranaka, gdje uz muziku, pripijeni jedni uz druge krše sve moguće mjere.

A da to sve nadležni skoro pa blago posmatraju, bez represivnih mjera, u prilog ide činjenica da se dešavanja ponavljaju iz noći u noć, a bahatost političkih subjekata se kreće u tom smjeru da sami putem društvenih mreža najavljuju nova okupljanja.

Zašto nema represivnih mjera?

Iako je Krizni štab Ministarstva zdravstva TK ranije najavljivao donošenje potpune zabrane održavanja predizbornih skupova, do toga nije došlo jer je ovaj organ uputio preporuku kojom se političkim subjektima sugeriše da do daljnjeg obustave tu praksu.

“Naša namjera je još u ponedjeljak bila da zabranimo održavanje predizbornih skupova, međutim na savjet pravnika smo se obratili Centralnoj izbornoj komisiji BiH s upitom da li to smijemo uraditi prema postojećem Izbornom zakonu BiH i ostalim normama koje opisuju taj dio. Odgovor još nismo dobili, a ako se to ne desi do sutra, zasjedat će krizni štab i to ćemo zabraniti, pa šta bude bude”, kaže za Klix.ba predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić.

Sve naredbe i preporuke koje su donesene na federalnom nivou, po automatizmu su prenesene i na Tuzlanski kanton, međutim evidentno je da se one ne poštuju. Čolić navodi da se sa represivnijim naredbama i mjerama ne ide jer su one postojeće sasvim dovoljne, ali kada bi ih se ljudi pridržavali.

A lagodnijem ponašanju građana doprinijela je i troma aktuelna vlast koja do danas nije izmijenila zakonske regulative te policiji omogućila represivnije djelovanje kao što je to naprimjer u Sarajevskom kantonu.

Policiji ruke svezane

Naime, shodno zakonskoj regulativi koja do danas nije promijenjena, policija u Tuzlanskom kantonu na bilo kojem skupu represivno može djelovati samo u slučaju narušavanja javnog reda i mira.

Građane bez maske ne mogu kažnjavati, a u njihovoj nadležnosti nije ni sprovođenje represije zbog nepoštivanja mjere fizičke distance. Sve to je u ingerenciji inspekcije iz koje su ranije kao opravdanje za nekažnjavanje organizatora skupova naveli nedostatak osoblja što sa sobom onemogućava odlazak na teren u datom trenutku.

“Kao problem se pokazao i taj da su Kantonalna uprava za inspekcijske poslove te Uprava policije MUP-a TK uskraćeni na djelovanje zbog zakonskih regulativa. Mi smo već uputili inicijativu za izmjenu Kantonalnog zakona o javnom redu i miru. To je nešto što je trebalo i ranije uraditi, ali to niko nije učinio te smo sada mi uradili. U skladu s tim bismo omogućili lakše djelovanje inspekciji i policiji”, navodi Čolić.

S druge strane, da li će nadležni inspektori u narednom periodu poduzimati dodatne aktivnosti trenutno nije poznato, zbog činjenice da direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Amel Mehanović nije odgovarao na naše kontinuirane pozive.

Petlja li se politika u donošenje odluka?

Resorna kantonalna ministrica navodi i to da u rukovođenju cijelom epidemiološkom situacijom politika utjecaja nema, posebno u dijelu donošenja mjera i preporuka.

“Politika se od početka do danas nije petljala u to šta mi radimo u kriznom štabu te kakve naredbe donosimo. O svemu što donosim kao resorna ministrica upoznajem šefa Vlade TK koji nam sve vrijeme daje podršku u radu. Politika ima utjecaja u smislu političkih kampanja i predizbornih skupova koje organiziraju politički subjekti. Ali, ako ćemo biti u potpunosti iskreni, na te političke skupove ne dolaze isključivo političari, već i građani koji ih podržavaju”, navodi Čolić.

S druge strane, među nesavjesnim građanima i učesnicima predizbornih skupova na kojima su se kršile epidemiološke mjere našla su se i dva ministra iz Vlade Tuzlanskog kantona. Riječ je o ministrici obrazovanja Fahreti Brašnjić i ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mustafi Šakiću, protiv kojih je, kako nezvanično sazanajemo, kantonalni premijer Denijal Tulumović već pokrenuo disciplinsku proceduru zbog neadekvatnog ponašanja.

Vrijedi kazati da je u Tuzlanskom kantonu danas otkriveno 126 novih slučajeva infekcije koronavirusom, od čega je njih 72 u Tuzli, što predstavlja crne rekorde. Također, povećava se i broj pacijenata u COVID bolnici gdje ih je trenutno 69, a osmero je na respiratoru.

Hljeba i igara će sigurno biti i u narednim danima, barem do 15. novembra do kada, kako trenutno stvari stoje, predizborni skupovi mogu biti organizovani, a cijenu bahatog i neodgovornog ponašanja građana Tuzlanskog kantona mogli bi osjetiti i ostali stanovnici Federacije BiH, što uz širenje infekcije koronavirusom jer su već utvrđene epidemiološke veze između određenih skupova i zaraženih osoba, ali i mogućeg uvođenja novih naredbi za sve.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79