Zbog visokih cijena proizvoda zabilježeno ostvarivanje ekstra profita za trgovce

Zbog visokih cijena proizvoda zabilježeno ostvarivanje ekstra profita za trgovce


Roba široke potrošnje, osnovne životne namirnice, sve skuplje. Na formiranje cijena utiču, između ostalog i cijene goriva u tom trenutku. Iako, u Bosni i Hercegovini bilježimo pad cijene goriva, izostaje pojeftinjenje namirnica. Ekonomisti kažu da na konačnu cijenu utiče mnogo faktora. Dozvoljava li se nerealno visoko formiranje cijena i ostvarivanje ekstra profita?

Cijene visoke. Primanja niska. Zadatak koji građani svakodnevno rješavaju. Porede standard u zemljama Evropske unije, ali i cijene sa stanjem u Bosni i Hercegovini. Gorivo jeste skuplje, ali životne namirnice u mnogim slučajevima jeftinije.

Zbog čega roba široke potrošnje ne pojeftinjuje padom cijena goriva?

“Znamo da u zemljama u regionu imaju određene rezerve i daleko drugačije kontrolišu proizvodnju gdje može doći do pada osnovnih životnih namirnica. To kod nas se ne dešava zato što veći nameti, više para u državnoj kasi”, Murisa Marić, Udruga potrošača “Don”.

Tog novca niko se ne odriče. Potrebno je prilagoditi zakonsku regulativu. Na formiranje cijena utiče i tržišna utakmica. Konkurencija. Objašnjavaju nam naši sagovornici.

“U principu kada treba povećati cijene trgovci to rade odmah a kada treba da ih snize oni to čine tek onda kada ih na to primora konkurencija. Dakle tu ipak treba da prođe jedno duže vrijeme i treba da imate tržište na kojem postoji tržišna konkurencija da postoji veliki broj ponuđača”, Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Jedno od Vaših pitanja je bilo šta možemo uraditi? Jako malo i gotovo ništa. Zato što je zakon odnosno zakonska regulativa koja definiše tržište da daje mogućnost za ostvarivanje ekstra profita s druge strane mi smo uvoznici i onda dosta zavisimo od drugih spoljnih faktora i kretanja”, Aleksandar Ljuboja, ekonomski analitičar.

Cijene nafte i naftnih derivata su nestabilne. Procjenjuje se da će doći do poskupljenja u narednim danima zbog nestabilnosti na Blisokm istoku. Ono što je gotovo izvjesno je da će to ponovo podići cijene životnih namirnica.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija