Zbog visokih temperatura osloboditi ljude od rada. Trudnice i osobe starije od 60 godina ne moraju na posao

Trudnice i osobe starije od 60 godina u Sjevernoj Makedoniji bit će oslobođene radnih obaveza do 27.7. zbog toplinskog vala.

Vlada Sjeverne Makedonije donijela je odluku kojom se zbog velikih temperatura preporučuje oslobađanje od radnih obaveza za ugrožene grupe građana, među kojima su trudnice i osobe starije od 60 godina.

Preporuka će zasad trajati do 27. 7.2022.

– Prema informacijama meteorologa, ponovo očekujemo visoke temperature posije 24. jula, pa je vlada produžila odluku koja se odnosila na izuzeće pojedinih osoba sa posla do 27. jula. Pijedlog za oslobađanje od radne obaveze u periodu do 27. jula odnosi se na ugrožene grupe građana, uključujući trudnice i žene starije od 60 godina – saopštila je vladina pres služba, prenijela je agencija MIA.

Takođe, preporučuje se da deca u vrtićima ne praktikuju fizičku aktivnost na otvorenom u periodu od 11.00 do 17.00 časova.

Preporučuje se da poslodavci poštuju zakonske obaveze kod određenih tehnoloških i proizvodnih procesa koji predstavljaju dodatni rizik po zdravlje radnika.

Vlada apeluje na građane da oprezno voze u šumi i izbjegavaju aktivnosti koje mogu izazvati požar na otvorenom.

U Sjevernoj Makedoniji se danas očekuju temperature od 35 do 41 stepen.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79