Zbog visokog snijega kilometarske kolone kod Jablanice

Već skoro dva sata traje potpuna obustava saoobraćaja magistralnim putem M-17 u mjestu Donja Jablanica, zbog koje su formirane kilometarske kolone automobila u oma smjera.
Iz Operativnog centra MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona kažu kako napadali snijeg na tom području kao i nekoliko popriječenih kamiona blokiran saobraćaj.

“Na terenu su brojne ekipe, potrebno je prvo ukloniti vozila, a da potom i zimske službe urade svih dio posla”, kazali su.

Operativni centar civilne zaštite HNK uputio je pravnim i fizičkim licima preporuke za poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od snježnih padavina i niskih temperatura.

“Posebno apelujemo na pravne osobe koje imaju potpisane sporazume, odnosno ugovore kako na kantonalnom nivou, tako na nivou općina ili Grada Mostara, da pripreme adekvatnu mehanizaciju i da na vrijeme reagiraju na najavljene snježne padavine i pravovremeno poduzmu sve aktivnosti oko angažiranja privrednih i drugih pravnih osoba na uklanjanju snijega i snježnih nanosa sa saobraćanica i drugih infrastrukturnih objekata, kao i na sve pravne i fizičke osobe da na vrijeme poduzmu potrebne mjere na uklanjanju snijega, skidanju leda i ledenica”, stoji u preporukama.

Dalje se upozoravaju fizičke osobe da snježni pokrivač stvara ozbiljne probleme u odvijanju saobraćaja u gradovima, prigradskim i seoskim naseljima, te ugrožava normalno odvijanje života i rada u navedenim područjima što se ogleda u otežanom opskrbljivanju stanovništva životnim namirnicama, otežanom pristupu školskim, zdravstvenim, poslovnim, privrednim i raznim javnim objektima.

“U takvim situacijama često dolazi do kvarova na električnim, PTT, vodovodnim i drugim infrastrukturnim objektima, što dovodi do čestih prekida u opskrbljivanju stanovništva električnom energijom, vodom kao i do prekida PTT veza”, navode u Civlnoj zaštiti

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79