Zbog zapošljavanja preko štele dobio dvije godine zatvora

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Brane Jovičića (65) za primanje dara ili drugog oblika koristi i protivzakonito posredovanje u obavljanju dužnosti predsjednika komisije za polaganje ispita za rad u organima uprave u Brčkom.

Pred Osnovnim sudom u ovog gradu, bivši šef Sektora za reformu i evropske integracije u Vladi Distrikta, nepravosnažno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Tužilaštvo Distrikta procesuira Jovičića pod optužbama da je u više navrata, dok je obavljao dužnost predsjednika Komisije za polaganje ispita za rad u organima uprave za kandidate s višom i visokom stručnom spremom, zahtijevao i primio poklon i kakvu drugu korist da bi kandidatima omogućio uspješno polaganje ispita. Usto, tereti ga se i da je nezakonito posredovao radi osiguranja uspješnog polaganja ispita prijavljenih kandidata.

Po Krivičnom zakonu Distrikta koji se tada primjenjivao, on je optužen za krivična djela Primanje dara i drugih oblika koristi (iz člana 374 stav 1) i Protivzakonito posredovanje (iz člana 376 stav 3) za koja je nepravosnažno i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine. Sud mu je prethodno utvrdio pojedinačne kazne od jedne godine zatvora za primanje dara, odnosno od jedne godine i dva mjeseca za protivzakonito posredovanje. Jednako kao i tužilaštvo, optuženi ovu sudsku odluku može pobijati žalbom piše Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79