Zbog zastare odbijena optužba u slučaju „Cvijan Radić“

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavao sudija Husein Delalić, nakon preglasavanja, danas je poslije ponovljenog suđenja za likvidaciju Cvijana Radića 1997. godine u Bihaću donijelo presudu kojom se protiv šestorice optuženih iz Bihaća odbija optužba zbog zastare, potvrdio je za „Avaz“ sudija Husein Delalić.

U ovom predmetu sudilo se bivšim pripadnicima MUP-a Unsko-sanskog kantona Asmiru Bakraču, Fuadu Poprženoviću, Huseinu Kuniću, Halidu Velagiću, Izetu Šahinoviću i Ejubu Ikiću.

Oni su 2014. bili osuđeni na 31 godinu i osam mjeseci iza rešetaka, ali je Vrhovni sud FBiH ukinuo tu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Nakon ponovljenog postupka, dvoje članova Vijeća preglasalo je sudiju Huseina Delalića te je danas izrečena presuda kojom je odbačena optužba zbog zastare. Naime, Bakrač i ostali se nisu spominjali u istragama 15 godina od ubistva, pa je, prema u to vrijeme preuzetom Krivičnom zakonu SFRJ, nastupila zastara.

Tužilaštvo ima mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

 

Ne mogu posljednji put vidjeti svoje dijete

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments