Zbrajaju se štete nakon požara u Hercegovini: Izgorjelo 9.455 hektara šume

U požarima koji su tokom avgusta zahvatili područje istočne Hercegovine izgorjelo je 9.455 hektara različitih tipova šume, a štete od požara su višestruke, izjavila je Srni rukovodilac Službe za uzgoj i zaštitu šuma Centra za gazdovanje kršom Trebinje Jovana Petijević.

Prema njenim riječima, požari su napravili višestruke štete po biljni i životinjski svijet, a posljedice bi mogle biti vidljive u budućnosti.

Petijevićeva je rekla da je usljed požara došlo do migracija životinja koje su bile prinuđene da napuste stanište, a zbog izgorjele vegetacije lokalno stanovništvo ima veliki problem jer nema gdje da pusti stoku na ispašu.

“Postoji mogućnost da zbog uništenog vegetacionog pokrivača na uzvišenjima sa istaknutim nagibom terena dođe do erozije zemljišta pod dejstvom kiše, pa će sav nanos koji se spira završiti u podnožju padina koje su opožarene”, istakla je Petijevićeva.

Ona je dodala da nanosi mogu ugroziti i saobraćajnice oko kojih je gorjelo, najprije magistralni put Bileća – Trebinje, ali i akumulaciju Bilećko jezero.

Petijevićeva je ukazala da je rješenje za ove probleme u pošumljavanju opožarenih područja kako bi se uspostavio novi vegetacioni pokrivač.

“Pošumljavanjem i metodama kojima se uspostavlja novi vegetacioni pokrivač potrebno je sprovesti mjere da bi se stvorili bolji uslovi za razvoj vegetacije u budućnosti jer vegetacioni pokrivač vezuje tlo i ne dolazi do pokretanja nanosa”, pojasnila je Petijevićeva.

Ona je navela da je veliki veliki dio terena koji je gorio bio pošumljavan ove i prethodnih godina, te istakla da je u planu da se pošume područja koja su izgorjela.

Hercegovački vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite i ostalih nadležnih službi, te veliki broj mještana borili su se prethodnih dana sa požarima na više lokaliteta, a samo u avgustu za sada je evidentirano 13 požara na području istočne Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79