ZDK i TK prednjače po broju sklopljenih brakova, ali i rastava

Iako nema preciznih podataka o iseljavanju, procjenjuje se da je BiH u posljednjih deset godina ostala bez nekoliko stotina hiljada stanovnika. Prema Uredu Populacijskog fonda UN-a, ovaj trend bi mogao rezultirati značajnim smanjenjem ukupnog broja stanovnika, te dramatičnim starenjem stanovništva u sljedećih 50 godina.

Posljednji podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da je broj umrlih veći od broja rođenih u svim kantonima. U martu ove godine, u Federaciji BiH je rođeno 1166 djece, dok je preminulo 1554 osobe.

Jedini pozitivan prirodni prirast zabilježen je u Sarajevskom kantonu, gdje je rođeno 306 djece, a umrlo 296 osoba. Međutim, u većini kantona bilježi se negativan prirodni prirast, s više umrlih nego rođenih.

S druge strane, sve manji broj parova odlučuje se na brak, a oni koji se odluče, to čine sve kasnije u životu. U martu ove godine u Federaciji BiH sklopljeno je 487 brakova, dok je rastavljeno 80 parova.

Najviše brakova sklopljeno je u Sarajevskom kantonu (115), a najmanje u Zapadnohercegovačkom. Zeničko-dobojski kanton je zabilježio najviše sklopljenih brakova u tri mjeseca – 353, dok je Tuzlanski imao samo jedan brak manje.

Tuzlanski kanton je također na vrhu liste po broju rastava u istom razdoblju, s 73 rastava, dok je u Zeničko-dobojskom zabilježeno 70 rastava.

Ovi podaci ukazuju na složene demografske trendove u Bosni i Hercegovini, s tendencijom smanjenja stanovništva i promjenom obrazaca ponašanja u vezi s brakom i porodice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79