ZDK mlade potiče na pokretanje biznisa: ‘Putujte, ali ne odlazite!’

Mladi u Zeničko-dobojskom kantonu sve manje reagiraju na poticaje i novčane iznose namijenjene pokretanju vlastitog poslovanja, a ministar privrede ZDK, Samir Šibonjić, ističe da je nužno promijeniti negativan odnos prema mladima te ih potaknuti na ostanak u domovini i pokretanje vlastitih biznisa.

Šibonjić je naglasio da su mladi pod posebnim okvirom poticaja u javnim pozivima, s dodatnim bodovima za mlade poduzetnike i žene. Ministar tvrdi da retorika političkih predstavnika ima negativan utjecaj te da je važno prestati financirati neprijateljstvo prema Bosni i Hercegovini iz budžeta.

Pojašnjava i da retorika političkih predstavnika takođe dosta utiče na mlade te da se ona mora zabraniti i da se mora prestati plaćati neprijateljstvo prema Bosni i Hercegovini direktno iz budžeta.

“Mi smo jedina zemlja na svijetu koja plaća svoje neprijatelje direktno iz budžeta. Mi smo jedina država koja u vlastite institucije zapošljava svoje neprijatelje. Pravo je čudo kako opstajemo uopće. Ponavljam mladi su budućnost naše zemlje, privreda je motor našeg društva. Moramo uraditi sve što je u našoj moći da naši mladi pokreću vlastite biznise”, kaže Šibonjić.

“Mladi trebaju putovati, stjecati iskustvo izvan zemlje, ali se i vraćati te primijeniti svoje znanje i vještine u domovini. Potrebno je promijeniti stav da mladi samo odlaze, umjesto da ostaju i grade svoje živote ovdje”, naglasio je Šibonjić u intervjuu za Klix.

On dodatno ističe da je mladima potrebno pružiti podršku i poticaje kako bi se više odlučivali za pokretanje vlastitih biznisa. Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona također najavljuje kampanju koja će jačati svijest mladih i poticati ih da pokreću vlastite projekte.

Uprkos trenutnoj situaciji u kojoj mladi nisu reagirali na pozive za poticaj u IT sektoru, Šibonjić izražava optimizam i najavljuje pokretanje IT Huba kako bi privukao mlade ljude u ovu perspektivnu granu.

“Naši mladi već pokazuju uspjeh u rukovodećim pozicijama u velikim firmama, i oni su primjer drugima. Potrebno je pružiti podršku i dati mladima vjetar u leđa kako bi realizirali svoje poslovne ideje”, zaključuje Šibonjić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79