Zdravko Mamić u livanjskom tužilaštvu više od pet sati davao iskaz

Više od pet sati je Zdravko Mamić davao iskaz u Kantonalnom tužilaštvu u Livnu, piše “Večernji list”.

O svojim navodima da je, među ostalim, dao pola miliona eura mita osječkim sudijama kako bi ga oslobodili u prvom sudskom postupku za izvlačenje novca iz Dinama te odbili potvrditi drugu optužnicu protiv njega i njegovog brataZorana. Ispitan je u svojstvu osumnjičenog jer je davanje mita, jednako kao i primanje, krivično djelo.

Na ispitivanju je bio i predstavnik USKOK-a koji može postavljati pitanja, no glavnu riječ vodi tamošnje tužilaštvo.

– Izričito smo upozoreni da sadržaj svega onoga što je danas obavljeno predstavlja tajnu pa vam o sadržaju nećemo reći ništa, jer ne možemo. Od 11.15 sati, s dvije kratke stanke, trajalo je ispitivanje Zdravka Mamića. U 80 posto je to bilo spontano njegovo iskazivanje koje je identično onome što je sadržano u kaznenoj prijavi iz listopada prošle godine. Zadnji dio su bila pitanja tužiteljstva iz Uskoka i DORH-a iz Zagreba, ali postavljena preko zamjenika kantonalnog tužitelja u BiH – otkrio je Mamićev branitelj Veljko Miljević nakon ispitivanja. Istaknuo je kako je cijeli proces protekao “izrazito korektno, samo što je dugo trajao”.

– Ja sam tu bio najmanje važna osoba, bio sam pasivno prisutan, ali ako je ovoliko dugo trajalo, znači da je ispitivanje bilo aktivna radnja u kojoj se mnogo toga čulo, ali Zdravko Mamić nije ni imao nikakvu drugu potrebu, nego da se čuje ono što je u kaznenoj prijavi već rekao – nastavio je odvjetnik Miljević. Nije, pak, htio špekulirati hoće li nakon Mamićeva iskazivanja u Livnu biti pokrenut kazneni postupak u Hrvatskoj protiv prozvanih osječkih sudaca.

– Neću govoriti o tome. Ja imam vrlo jasno uvjerenje, no to drugi sude, i to će suditi USKOK – poručio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79