Zdravlje Sariću niko ne može vratit: Hoće li iko iz FUCZ-a ikada odgovarati?

Nakon nekoliko godina pravne borbe, bivši deminer Federalne uprave civilne zaštite Adis Sarić dobio je na pravosnažnu presudu protiv ove institucije. Prema presudi FUCZ Sariću mora isplatiti više od 50.000 maraka. U razgovoru za N1, Sarić kaže dokazao sam svoje, ali zdravlje mi niko ne može vratiti.

Drugostepeno, Kantonalni sud u Mostaru presudio je da Federalna uprava civilne zaštite bivšem demineru ove uprave dužna je isplatiti odštetu od 55.678 maraka. Nisu ga adekvatno zaštitili opremom, niti obučili za izvođenje poslova, kada je odlukom ove uprave poslan da kao deminer čisti životnjski otpad tokom poplava 2014. godine. Posao koji je tada obavljao ugrozio mu je zdravlje. Prema prvostepenoj ocjeni vještaka Adisu Sariću su životne aktivnosti reducirane za 60%.

FUCZ mora isplatiti 55.000 maraka Adisu Sariću

“Nema te cifre, nema te odštete, nema te satisfakcije da proživimo ono što smo mi proživjeli do sada. Evo i sada i ja i moja supruga smo na birou. Svaki će moj kolega možda reći, da ne se isplati ići do ovoga nivoa sa pravdom. Bolje ostati zdrav i dočekati penziju, ja je nisam dočekao”, kazao nam je Adis Sarić.

Pitali su i Federalnu upravu civilne zaštite, kada će provesti pravosnažnu presudu.

“Jučer sam ja to stignirao prema pravnom sektoru i finansijama. Sada se moramo očitovati da vidimo šta dalje. Naravno da ćemo zauzeti stav, ali u ovom trenutku ga nemamo”, kazao je Enes Memić, šef odsjeka FUCZ po ovlaštenju Vlade FBiH.

Šta se radilo u poplavama 2014.

No vratimo se nekoliko godina unazad, kada je bivši uposlenik uprave uklanjao mrtve, polužive i zgnječene životnja u poplavama 2014. godine. Sarić naglašava da su pored toga morali čistiti kokošiji i kravlji izmet iz staja, a smrad se širio kilometrima od tih mjesta. Sve što bi tog dana pojele Sarićeve kolege i on, odmah bi povratili u masku, svjedočio je pred kamerama N1 ranije Adis Sarić. Upozorava i na sljedeću činjenicu:

“Recimo šta se radilo u poplavama 2014. Što je prilično zataškano. Bilo je još slučajeva sa zdravstveno “stradalim” ljudima, ne kao ja, ali su ljudi zaista “stradali”. To je tabu tema u FUCZ, ne smije se o tome pričati”.

Drugostepeni sud odbacio je i iskaz, sada već suspendovanog direktora Federalne uprave CZ Fahrudina Solaka, koji je tvrdio, da njegovi uposlenici nisu bili izloženi zarazi. Solakov iskaz pobio je vještak infektolog dr. Ednan Drljević, koji je utvrdio da su Sarić i njegove kolege zbog neadekvatne opreme mogli doći u kontakt sa anaerobnim bakterijama. Kakvu su zaista opremu tada nosili pripadnici FUCZ pokazuje i izjava šefa odsjeka za obuku, koji ju je uporedio sa opremom za krečenje šljiva.

“Ja sam odmah tvrdio poslije iskaza Fahrudina Solaka da je 90% njegove priče čista laž i ja sam to i dokazao. Ovo što se tiče njegove plate, pa svaka čast ovoj državi. Vidim kod svih političara, advokati ih odmah nauče, da imaju presumpciju. To su magične riječi i oni sa tom presumpcijom nevinosti mogu primati pod suspenzijom 300 godina platu, ja ne mogu”, kazao je Sarić.

FUCZ da bude pod ingerencijom FUP-a?

Predsjednik komisije za sigurnost Parlamenta Federacije, Damir Mašić, objašnjava da je vrijeme da FUCZ bude pod ingerencijom MUP-a Federacije odnosno FUP-a, po uzoru na uprave ovog tipa u regiji.

“Očigledno da je FUCZ-u i gospodinu Solaku bilo važnije da kupuje kvadove, džipove i motore, za ispunjavanje nekih svojih dječačkih snova, u odnosu na ono što je bilo potrebno Civilnoj zaštiti. U principu sudske presude bilo koje vrste se ne klomentarišu, a i drugostepena presuda je dokazala”, kazao je Mašić.

“Prije petnaesetak godina kada je FUCZ nastala odlukom Vlade, kada bi ste ukucali u google FUCZ, izbacilo bi vam tek dvije ili tri sličice, a danas kad ukucate FUCZ počne vam “dimiti” telefon”, istakao je Sarić.

Bez obzira na sve afere, pa i pravosnažnu presudu, Solak nikada nije smijenjen sa čela FUCZ-a, kao ni ostalo rukovodstvo. Ingerencije za to ima samo Federalna Vlada.

Podsjećamo, Solaku se zajedno sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem i ministricom finansija, te komandanticom Federalnog štaba civilne zaštite Jelkom Milićević, sudi u predmetu respiratori.

FUCZ godišnje potroši milione budžetskog novca, koji očigledno nije utrošen u kvalitetniju opremu zaposlenika na terenu.

Kvalitetnija maska i zaštitna oprema, spriječila bi da Sarić danas bude invalid. Postavlja se i pitanje, da li će iko iz FUCZ-a pored isplate nematerijalne štete, koju će platiti opet građani Federacije, ikada odgovarati za slučaj Sarić?


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79