Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo potpisali kolektivni ugovor

Predviđeno je povećanje satnice sa 2,60 KM na 2,76 KM u oblasti zdravstva, kao i svih koeficijenata

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić i predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara KS i Sindikata radnika u zdravstvu KS parafirali su kolektivne ugovore.

Njima su određena prava i obaveze iz rada i po osnovu rada radnika uposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama, čiji su osnivači Kanton, jedan ili više kantona i Federacija Bosne i Hercegovine ili se finansiraju potpuno ili djelimično iz sredstava nadležnih organa Kantona Sarajevo zajedno.

Kao važan segment odredbi ovih kolektivnih ugovora, predviđeno je povećanje satnice sa 2,60 KM na 2,76 KM u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, kao i svih koeficijenata.

Ministar Vranić je zahvalio sindikatima i pregovaračkom timu Vlade KS na kvalitetnom dijalogu te izrazio zadovoljstvo što su uspjeli usaglasiti stavove i dogovoriti se.

– Nadam se da će se ovim ugovorima stvoriti dobre pretpostavke za buduću saradnju između svih sindikata u zdravstvenom sistemu i Vlade KS – dodao je.

Ovi kolektivni ugovori se zaključuju u trajanju od dvije godine, s tim da će se primjenjivati do zaključenja novih kolektivnih ugovora, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79