Zdravstveni radnici u Tuzli na korak do štrajka: Traže iste plate kao kolege u Sarajevu

Zaposleni u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu danas bi mogli donijeti odluku o stupanju u štrajk jer mjesecima čekaju na potpisivanje kolektivnog ugovora koji bi regulisao njihov radno-pravni status, ali i donio povećanje plaća.

Više od 5.300 zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu u ovom trenutku nema potpisan kolektivni ugovor, a prethodni dokument istekao je 1. maja ove godine.

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK dosad je u nekoliko navrata postizao dogovor s Kantonalnom vladom, a kroz posljednji sastanak je definisan i tekst kolektivnog ugovora, međutim dokument zvanično još nije potpisan.

S obzirom na to da strpljenja više nemaju, zdravstveni radnici sutra bi mogli donijeti odluku o stupanju u štrajk. Naime, kako je potvrđeno za Klix.ba, ove srijede u Tuzli će biti održana sjednica Skupštine Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK na kojoj će se razmatrati spomenuti potez.

“S pregovaračkim timom Vlade TK završili smo proces mirenja i pregovore, misleći da su svi stavovi usaglašeni, gdje smo popustili u određenim stvarima. Tekst ugovora smo usaglasili do posljednjeg slova, on je prošao i proceduru u Kantonalnom uredu za zakonodavstvo, međutim, oni (pregovarački tim, op.a.) su napravili problem vezano za proračune koji im se nameću iz Zavoda zdravstvenog osiguranja za iznos potrebnih novčanih sredstava te sada ne žele potpisati dokument. To su trebali uraditi prije usaglašavanja teksta, a ne nakon toga. Ukoliko ne znaju pregovarati i vršiti proračune samostalno, njihov je problem, a ne naš”, kazao je za Klix.ba Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona.

Latifović ističe i to da bi se sa usaglašenim i potpisanim kolektivnim ugovorom svi zaposleni u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu izjednačili sa pravima kolega iz Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona.

“Kada je riječ o finansijama, mi smo došli do toga da bi za stvari koje su potrebne po kolektivnom ugovoru trebalo izdvojiti 5,2 miliona KM godišnje, što iznosi okvirno 1,7 posto budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. Također, s obzirom na to da smo redovni uplatioci sredstava u zavod, mi ćemo njemu vratiti okvirno 1,3 miliona KM, što u konačnici znači otprilike 3,7 miliona KM”, pojašnjava Latifović.

S druge strane, kantonalni ministar zdravstva Božo Jurić za Klix.ba je kazao da se shodno budžetskim prilikama trenutno ne može udovoljiti krajnjem zahtjevu sindikata.

“Pregovarački tim Vlade TK Nezavisnom strukovnom sindikatu radnika zaposlenih u zdravstvu je ponudio potpisivanje kolektivnog ugovora, kojim je predviđeno i povećanje primanja od prosječno okvirno osam posto, kroz povećanje koeficijenata svim strukturama uposlenih. Za realizaciju ovog povećanja od 1. jula do kraja godine, iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja bi trebalo izdvojiti dodatnih pet do 5,2 miliona KM. Inače, kolektivni ugovor bi bio potpisan sa rokom važenja do kraja 2022. godine te bi i u narednoj godini Zavod zdravstvenog osiguranja za njegovu realizaciju trebao izdvojiti od 10 do 10,4 miliona KM”, navodi Jurić.

Sindikat, prema tvrdnjama Jurića, nije prihvatio ovu ponudu vlade, traživši opseg povećanja primanja koji Zavod zdravstvenog osiguranja i Vlada TK ne bi mogli ispoštovati, što predviđa iznos od okvirno osam miliona maraka do kraja ove godine.

“Vlada je u ovom momentu zaista ponudila maksimum, a da se ne ugrozi funkcioniranje zdravstvenog sistema na kantonu, s obzirom na otežano punjenje budžeta i vanbudžetskih fondova u uvjetima pandemije. Kao Vlada TK se nadamo da ćemo u sindikatu radnika uposlenih u zdravstvu naći partnera i postići zajednički cilj, a to je poboljšanje statusa zdravstvenih radnika koji su nosili i nose teret pandemije, a bez ugrožavanja finansijske stabilnosti funkcioniranja zdravstvenog sistema”, zaključio je Jurić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79